V Mariboru bo potekal že 8. Karierni sejem – sejem poklicev in izobraževanja 2023 pod že znanim sloganom »Vesolje priložnosti«, ki ga organizirata Območno obrtno – podjetniška zbornica Maribor in Štajerska gospodarska zbornica v partnerskem sodelovanju z Mestno občino Maribor, Zavodom RS za zaposlovanje – Območno službo Maribor, Univerzo v Mariboru, Fundacijo za izboljšanje zaposlitvenih možnosti Prizma, ustanova in Mladinskim kulturnim centrom Maribor. V letošnjem letu bo Karierni sejem potekal za osnovnošolce in srednješolce dva dni skupaj, na novi lokaciji, v Univerzitetnem športnem centru Leona Štuklja, v sredo, 15. novembra, med 8. in 17. uro in četrtek, 16. novembra, med 8. in 16 uro. Lani je po podatkih Karierni sejem obiskalo 4 tisoč obiskovalcev.

Možnosti za mlade na enem kupu

Karierni sejem je namenjen učencem višjih razredov oz. letnikov, staršem, svetovalnim in drugim strokovnim delavcem s področja karierne orientacije mladih. Z izvedbo Kariernega sejma želijo mladim na enem mestu predstaviti možnosti, ki jih imajo ob nadaljevanju svoje izobraževalne ali poklicne poti ter prispevati k preprečevanju neskladja med ponudbo in povpraševanjem na lokalnem trgu dela, kot tudi pomagati pri izvajanju programov karierne
orientacije v osnovnih in srednjih šolah. Posebno pozornost zato namenjajo poklicem, ki so na trgu dela vse bolj iskani in novim poklicem prihodnosti.

Obiskovalci kariernega sejma bodo lahko spoznali posamezne poklice, spoznali izobraževalne ustanove in programe, ki jih te izvajajo, se udeležili dogodkov (delavnic in predavanj), ki so koristni za načrtovanje izobraževalne in karierne poti. Seznanili se bodo s potencialnimi delodajalci, z možnostmi za zaposlitev ali za opravljanje prakse, dobili informacije o razmerah na trgu dela, iskanih poklicih in poklicih prihodnosti ter stopili v stik s kariernimi svetovalci/kami in organizacijami, ki nudijo podporo mladim pri načrtovanju kariere in kariernih odločitvah. Spoznali boste lahko tudi organizacije, ki izobražujejo, usposabljajo ali zaposlujejo mlade invalide, ter spoznali mladinske delavce, se seznanili z mladinskim delom in s programi, ki jih izvajajo mladinski centri in druge organizacije, ki delujejo na področju mladine.

Mariborski župan Saša Arsenovič se je na predstavitvi zahvalil vsem, ki v projektu sodelujejo. “Je eden od pomembnejših dogodkov, razstavne enote so bile takoj polne. Žalosti me druga plat te medalje. Kljub temu, da to počnemo, se 40 tisoč ljudi vozi na delo v Avstrijo iz severne Slovenije.  Vlagamo ogromne napore tudi v gradnji javnih prostorov, a delamo nekaj narobe, če človeški viri, ki so toliko vredni, dodano  vrednost ustvarjajo v konkurenčnem gospodarstvu v drugi državi. Apeliram na državo, da končno pristopi k dejanski decentralizaciji, ki bo omogočala delovna mesta na severu države.”

Posebne predstavitve deficitarnih poklicev

Marko Gorjak, predsednik Območne obrtno-podjetniške zbornice Maribor, je povedal, da letos sejem poteka na novi lokaciji, obisk pa bo organiziran kot labirint, ki se vije skozi 136 razstavnih enot. Vsak dan bo prisotnih tudi 15 njihovih članov, ki bodo mlade vzpodbujali v aktivno vključenost v svet dela.

Lidija Majcen, vodja kadrovskega področja Štajerske gospodarske zbornice, je izpostavila, da interes za sejem narašča, delodajalci se zavedajo predstavitev, letos je prisotnih kar 25 podjetij. Med drugim je še pojasnila, da je pomanjkanje kadrov zaznamovalo vse gospodarske panoge, to je gostinstvo, gradbeništvo, predelovalne industrije, zdravstvo, socialno varstvo, izobraževanje.

Bernard Memon, direktor Območne službe Maribor Zavoda RS za zaposlovanje, pa si želi, da bi karierna orientacija vrnila v stare tirnice, včasih je po njegovem imela večjo veljavo. “Na voljo bo cel kup stojnic, da mladim približamo možnosti. Novost je Escape room v organizaciji Prizme, kjer jim bomo na njihov način predstavili potrebe, predvsem po deficitarnih poklicih. Želim poudariti, da je sejem preventivni vidik, da preprečimo odhod v brezposelnost. Institucije, starši, mladi pa moramo narediti dovolj, da bo pravočasna karierna orientacija sploh omogočena.”