Maribor gosti 30. Balkansko računalniško olimpijado (BOI 2023). Na tekmovanju v programiranju se bodo pomerili dijaki srednjih šol iz držav Balkanskega polotoka in njegove soseščine. Prijavljenih je okoli 70 tekmovalcev in okoli 40 mentorjev iz 17 držav.

Tekmovanje, namenjeno spodbujanju zanimanja za računalništvo in informacijsko tehnologijo med mladimi, prireja Zveza za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS), glavni podpornik pa je ministrstvo za digitalno preobrazbo.

Razglasitev rezultatov v četrtek

Potekalo bo na II. gimnaziji Maribor, kjer bodo dijaki dva tekmovalna dneva po pet ur reševali različne probleme s področja programiranja. Danes je otvoritvena slovesnost, v torek prvi tekmovalni dan, sreda pa je priložnost za raziskovanje Slovenije. Drugi tekmovalni dan je v četrtek, ko bodo zvečer tudi razglasili rezultate.

Vsaka sodelujoča država tekmuje z ekipo štirih tekmovalcev, izbranih na podlagi svojih nacionalnih olimpijad ali tekmovanj.

Slovenija ima kot organizator pravico do dveh ekip. Končni izbor tekmovalcev za ekipo je potekal na fakulteti za elektrotehniko v Ljubljani. Najboljši štirje so v začetku septembra že sodelovali na 35. Mednarodni računalniški olimpijadi na Madžarskem, ista ekipa pa ima pravico nastopa tudi na BOI. V drugi ekipi za BOI so štirje dijaki, ki so bili glede na rezultat končnega izbora uvrščeni takoj za najboljšimi štirimi, so pojasnili v ZOTKS.

Slovenijo bo zastopal tudi dijak II. gimnazije Maribor

Slovenijo bo tako zastopala prva ekipa v sestavi Jakob Žorž (Gimnazija Škofja Loka), Nejc Mozetič (Gimnazija Nova Gorica), Brest Lenarčič (Šolski center Rogaška Slatina) in Bor Brudar (ŠC Novo mesto, Srednja elektro šola in tehniška gimnazija). Drugo ekipo sestavljajo Filip Štamcar, Tim Strnad, Jošt Smrtnik (vsi Gimnazija Vič) in Luka Heric (II. gimnazija Maribor).

Mentorja sta Marko Poženel in Jelko Urbančič, predsednik znanstvenega odbora je Luka Fürst, predsednik olimpijade pa Borut Jurčič Zlobec.

ZOTKS je bila prvič povabljena k sodelovanju na računalniških tekmovanjih za balkansko regijo pred devetimi leti. Slovenija je leta 2019 gostila 3. Evropsko mladinsko računalniško olimpijado, letos pa je prišla na vrsto, da gosti BOI, saj se države udeleženke pri organizaciji izmenjujejo.

Prvi uspeh na BOI so slovenski tekmovalci dosegli leta 2018 v Romuniji, kjer sta Tim Poštuvan in Marko Hostnik osvojila bronasti medalji. Lani je tekmovanje ponovno potekalo v Romuniji, kjer je Benjamin Bajd osvojil skupno drugo mesto in zlato medaljo.

sta