V 52. letu se je poslovila voditeljica, napovedovalka in moderatorka Radia Maribor Metka Perko. Kot je zapisal Robert Levstek, odgovorni urednik radia, mladenka tega časa, ki je bila na vrhuncu moči, ustvarjanja, izkušenj in skoraj tri desetletja eden najprepoznavnejših radijskih glasov Radia Maribor. “Metka je v radijski eter vnašala mirnost in suverenost, skrbno je negovala slovensko zborno izreko in bila predstavnica klasične napovedovalske šole Radia Slovenija, a hkrati odlična voditeljica številnih pogovornih oddaj. Zanimala jo je narava, svet okoli nas, teme povezane z zdravjem, pa tudi notranjim počutjem človeka na čustveni in duševni ravni.”

Na Radiu Maribor jo bodo pomnili kot dolgoletno moderatorko, s poslušalci je delila izkušnje medicine v Minutah za zdravje, o zdravilni moči narave in zelišč pa v Zeliščarnici in Modrosti narave. Vodila je nočni program, pripravljala terenska oglašanja, posebej suvereno se je počutila v oddaji Sejemo nasvete, kjer sta z redno tedensko sopotnico Mišo Pušenjak, pomagali in svetovali mnogim. Skupaj s soprogom Zoranom, sicer tonskim mojstrom Radia Maribor, sta bila tisti radijski par, ki jima je bilo namenjeno voditi prve minute programa v prenovljenem studiu radia, oktobra leta 2019. Na prvi novembrski dan štiri leta kasneje, je Metka za vedno zaspala.

“V osebnem spominu mi ostaja izbrana govorjena beseda, na letošnji podelitvi Kristalnega mikrofona izstopajočim napovedovalskim osebnostim, bo en stol ostal prazen. Bila si moja druga polovica obdobja jutranjih dvojic, kot včeraj pa se spomnim julijskega klica, ki je napovedoval slabe novice, a sva zaključila z »Glej, bo že, more bit.« Žal, ni šlo,” zaključuje Levstek.

Darinka Čobec: Bila je oseba, na katero si se lahko zanesel, ki si ji lahko verjel in tudi zaupal

Metke se je za naš medij spomnila tudi njena dolgoletna radijska kolegica Darinka Čobec. Kot nam je povedala, je bila Metka izredna kolegica, topla, sončna in umirjena oseba, vedno je bila pripravljena priskočiti na pomoč. “Ni je bilo teme, o kateri ne bi vsaj nekaj vedela, ali pa se je o njej podučila. Vedno je bila zelo kolegialna, profesionalna, skratka bila je oseba, na katero si se lahko zanesel, ki si ji lahko verjel in tudi zaupal. O njej ni mogel nihče reči ničesar slabega. Ta njej optimizem, prijateljski odnos, smeh, s katerim je poskušala prebroditi tudi kakšno neprijetno zadevo, bomo zelo pogrešali. Bila je sončni človek in vsem nam bo zelo, zelo manjkala. Predvsem pa bo ostal zmeraj tisti vprašaj »Zakaj se je to moralo zgoditi?».” Darinka Čobec je bila Metkina sodelavka na Radiu Maribor 23 let, pred tem pa sta dve leti skupaj delali na Radiu Slovenske gorice v Lenartu. Metka se je namreč rodila in živela v Voličini v občini Lenart. Dobrih 15 let sta skupaj peli v ženskem oktetu oziroma nonetu v Voličini.