Maribor

Programom kulture in mladine v Mariboru za 20 odstotkov manj denarja

Uredništvo , 14.06.23 ob 10:24

Organizacije in posamezniki s področja kulture v Mariboru v javnem pismu opozarjajo, da je predstavljeno nižanje sredstev dodaten močan udarec področju kulture.

Programom kulture in mladine v Mariboru za 20 odstotkov manj denarja

Z izbranimi na programskem razpisu na področju kulture in mladine v Mestni občini Maribor bodo zaenkrat sklenili pogodbe v višini 80 odstotkov letošnjega zneska, ostalo pa naj bi poskušali realizirati kasneje. Organizacije in posamezniki s področja kulture so razočarani in zahtevajo pravno utemeljitev napovedanih posegov v proračun.

Potem ko so s finančnimi rezi pred dvema tednoma seznanili športna društva in klube ter prejšnji teden javne zavode s področja kulture, so predstavniki občine v torek te predstavili še izvajalcem programov s področij kulture in mladine, v četrtek sledi srečanje z izvajalci programov na socialnem področju.

375 tisoč evrov manj

Na občini poudarjajo, da sprejet proračun občine še ne pomeni tudi razpoložljivih sredstev. “Zaradi rasti stroškov (cene energentov in dvig plač), rasti obrestne mere, podfinanciranosti s strani države, nesprejetih podražitev na mestnem svetu izvršujemo proračun z nižjimi zneski, kot je bilo načrtovano. Vse z namenom uravnoteženja proračuna in za zagotovitev izvajanja obveznih zakonskih nalog. Zaenkrat gre za začasne ukrepe, vse pa je odvisno od realizacije prihodkovne strani proračuna čez poletje,” so navedli v sporočilu za javnost.

Javni zavodi bodo letos prejeli skupno 375.000 evrov manj sredstev iz občinskega proračuna na račun zapadlih obveznosti iz leta 2022, bodo pa po navedbah občine prejeli delež za stroške, nastale decembra 2023 in januarja 2024.

Za programske razpise na področju kulture in mladine bodo v prvi fazi sklenili pogodbe za 80-odstotni znesek. Za projektni razpis bo razdeljenih 60 odstotkov razpisanih sredstev. Podobno velja za sofinanciranje veteranskih organizacij in ljubiteljskih dejavnosti, pojasnjujejo na občini.

Dodajajo, da bodo “naredili vse, da se jeseni situacija stabilizira ter programi izvedejo v skladu z načrti”. Ob tem izpostavljajo, da so se načrtovana proračunska sredstva za področji kulture in mladine v letu 2023 povišala za 5,3 odstotka, in sicer z lanskih 9,5 milijona na nekaj več kot 10 milijonov evrov v letu 2023.

“Vodstvo Mestne občine Maribor si nikakor ne želi opustošenja kulturne, mladinske in socialne krajine mesta, za kar bo potrebno še veliko prizadevanja v odnosu do države ter razumevanja tako na strani strokovnih služb kot uporabnikov proračunskih sredstev in politike v mestu,” so navedli.

Močan udarec za kulturo

Organizacije in posamezniki s področja kulture v Mariboru v javnem pismu opozarjajo, da je predstavljeno nižanje sredstev dodaten močan udarec področju kulture. “Naj spomnimo, da je bilo v Lokalnem programu za kulturo 2015-2020 predvideno 5-odstotno zviševanje sredstev na letni ravni, ki se nikoli ni zgodilo, do današnjega dne pa ni sprejeta, že v začetku lanskega leta pripravljena, Strategija razvoja kulture 2022-2026,” so zapisali predstavniki med drugim društev Hiša!, Moment, Coda, Amadeus, Center plesa, IndiJanez, ZIZ ter Carmine Slovenice, Pekarne Magdalenske mreže, Radia Marš in Zavoda Mars.

Izpostavljajo, da so razlogi, ki jih za finančne reze navajajo na občini, prisotni že dve leti. “V letu 2023 cene energentov padajo, inflacija se je v zadnjem mesecu umirila, posledice covida in vojne pa niso bistveno vplivale na situacijo v zadnjih dveh mesecih od sprejetja proračuna. Sprejet je bil rekordno visok proračun, ki je očitno upošteval strateške zaveze in politične obljube, v njem pa je bila navedena tudi povišana postavka za področje kulture,” so navedli.

Spet pozna nakazila

Izvajalci vsebin v kulturi, mladini, sociali in športu letos od mariborske občine niso prejeli še nobenega nakazila, “v najboljšem primeru bodo (v kakršnikoli višini že) sredstva nakazana konec julija”. “Ob tem opozarjamo tudi, da do danes še niso znani rezultati razpisa za izvedbo kulturnih projektov v letu 2023,” so zapisali v javnem pismu.

Poudarjajo, da je mestni svet sprejel rekordno visok in odhodkovno-prihodkovno uravnotežen proračun pred skoraj dvema mesecema. “Menimo, da predlagani rezi terjajo rebalans proračuna in zato pozivamo urad za kulturo in mladino, mestni svet in vodstvo Mestne občine Maribor, da v roku osmih dni nam in ostalim občanom Maribora podate pravno podlago, ki omogoča napovedane posege v proračun,” so navedli.

V podobnem pismu pred dnevi so nevladne organizacije s področja kulture pozvale mariborske mestne svetnike in svetnice k prevzemanju odgovornosti.

STA