Današnji dan Slovenija zajtrkuje enotno, s tradicionalnim slovenskim zajtrkom pa smo se ji pridružili tudi mi. Projekt tradicionalni slovenski zajtrk poteka pod sloganom Kruh za zajtrk – super dan, ker pa letos obeležujemo mednarodno leto prosa, bo temu žitu namenjena posebna pozornost.

Slovenski zajtrk sestavljajo kruh, mleko, maslo, med in jabolko ali drugo slovensko sadje, projekt pa v ospredje postavlja ozaveščanje najmlajših o pomenu kmetijstva, živilske industrije, čebelarstva in varovanja okolja.

Tradicionalni slovenski zajtrk je bil na pobudo Čebelarske zveze Slovenije prvič organiziran leta 2011, danes pa pri projektu sodeluje 15 vladnih in nevladnih organizacij.

Redno zajtrkovanje je zdravo

Kot redno poudarja ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, je poudarjanje rednega zajtrkovanja ključno za zdravo in uravnoteženo prehranjevanje. Vsakodnevni zajtrk namreč poskrbi za jutranjo energijo, polnovredna živila pa imajo pomembno vlogo tudi pri preprečevanju srčno-žilnih bolezni, sladkorne bolezni tipa II, nekaterih vrst raka in debelosti.