Oddelek za infekcijske bolezni in vročinska stanja se od začetka decembra 2023 nahaja na novi lokaciji, po rušitvi prejšnje dotrajane stavbe. Na tej lokaciji trenutno uradno razpolaga z 20 posteljami za hospitalizacijo bolnikov, vendar se je ta številka zaradi povečanega števila bolnikov dvignila na 29 s pomočjo dodatnih postelj, so nam sporočili iz Univerzitetnega kliničnega centra Maribor.

Zasedenost postelj je praktično 100-odstotna

Zaradi nenehnih sprejemov in odpustov bolnikov je težko podati natančno številko, pravijo v UKC MB. Na primer, na dan 5. 1. 2024 ob 14.30 je bilo na oddelku za infekcijske bolezni in vročinska stanja hospitaliziranih 27 pacientov. Od teh je bilo približno od 5 do 7 pacientov obolelih za covidom, vendar se ta številka spreminja zaradi dnevnih sprejemov in odpustov, pri čemer je ambulantna obravnava covidnih pacientov višja. Opazujejo tudi naraščajočo pojavnost gripe, pri čemer se število teh pacientov vedno povečuje.

"Smo več kot 100 odstotno zasedeni. Bolnike, kot mi rečemo, obračamo zelo hitro. Po dveh ali treh dneh, ko bolnik več ne potrebuje kisika ali ko ne potrebuje več antibiotika v žilo je takoj odpuščen in nadaljuje ambulatno zdravljenje, bodisi v domu starejših občanov ali v domačen okolju, po potrebi naročamo na kontrole," razloži predstojnica oddelka za infekcijske bolezni in vročinska stanja, prim. dr. Božena Kotnik Kevorkijan, dr. med.

[[image_4_article_62049]]

Nadaljuje, da "je pritisk za sprejeme precejšenj. Ljudje so bolni, a na srečo vsi ne potrebujejo bolnišničnega zdravljenja... V prazničnih dneh smo imeli 150 odstotni obrat bolnikov. Torej je bilo 150 odstotkov toliko sprejetih kot imamo postelj in seveda toliko tudi odpuščenih."

Tudi v Urgentnem centru UKC Maribor trenutno opažajo povečan dotok bolnikov, kar povzroča nekoliko daljše čakalne dobe za zdravstveno obravnavo. Kljub temu pravijo, da zagotavljajo ustrezno in pravočasno oskrbljenost bolnikov. Ob tem se zahvaljujejo za strpnost in razumevanje pacientov.

Največ je okužb dihal

Povečan dotok bolnikov v časovnem obdobju, povezan z respiratornimi boleznimi, opažajo tudi na drugih klinikah in oddelkih. "Na eni strani so še zmeraj covid bolniki, na drugi strani bolniki z gripo. Če potrebujejo zdravljenje s kisikom ali imajo zraven še kakšno drugo težjo bolezen ali dodatno pljučnico so sprejeti, sicer pa jih obravnavamo ambulantno. Tudi preventivno zdravljenje covida opravljamo ambulantno," objasni prim. dr. Kotnik Kevorkijan.

[[image_2_article_62049]]

Glede morebitnega novega vala obolelosti prim. dr. Kotnik Kevorkijan doda: "Najprej maksimalno napolnimo svoj oddelek, tudi ambulantne prostore včasih spremenimo za kakšno noč." Glede zbolevanja zaposlenih pove, da na njihovem oddelku oblolelosti ni veliko, je pa opazna obolelost zaposlenih na drugih oddelkih. Pojasni: "Gripa je, niso vsi cepljeni, ne upoštevajo vsi vseh izolacijskih ukrepov... tu smo na infekcijskem oddelku malo na boljšem. Zdravniki smo 100 odstotno vsi cepljeni proti gripam, negovalni kader nekoliko manj. Vsi pa dobro obvladamo ukrepe za preprečevanje prenosa okužb in mogoče tudi zato malo manj zbolevamo."

Kdaj na urgenco?

Razlaga odločitve med Urgentnim centrom in osebnim zdravnikom je podkrepljena z grafično predstavitvijo triažnih kategorij Urgentnega centra UKC Maribor. Iz urgetnega centra sporočajo: "Dnevno se srečujemo z bolniki različnih kategorij za katere je potrebno poskrbeti po točno določenih protokolih z upoštevanjem vseh varnostnih ukrepov, kar je nemalokrat precej zamudno. Potrebno se je zavedati tudi načina dela in obravnave bolnikov v Urgentnem centru. Le-to poteka po triažnem sistemu, s pomočjo katerega bolnike ob sprejemu razvrstimo v triažne kategorije."

[[image_1_article_62049]]

"Za vsako izmed petih triažnih kategorij je tudi določen predviden čas do pregleda pri zdravniku. V praksi to denimo pomeni, da ima odprta rana na predelu glave prednost pred obravnavo zvina gležnja. Vrstni red pregleda bolnikov tako ni določen s časom prihoda, ampak glede na razvrstitev v triažne kategorije. S tem so nazorno seznanjeni tudi bolniki v čakalnici preko velikih grafičnih tabel, ki opisujejo triažni proces," razložijo v Urgentnem centru Maribor.

V poprazničnih dneh pričakujejo porast ne samo covida in gripe, ampak tudi drugih viroz. Prim. dr. Kotnik Kevorkijan razloži, da takšni bolniki praviloma ne potrebujejo hospitalizacije razen, če potrebujejo zdravljenje s kisikom. Zbolevajo pa večinoma starejši in tudi srednja generacija, redkeje mlajši, zlasti če so imunsko oslabljeni.

"Izogibati se nepotrebnim stikom, izogibati se zaprtih prostorov, zdrav življenjski ritem... če pa greste v takšne prostore je rizično, ali obisk doma starejših občanov, izjemoma obisk v bolinišnici, upoštevat ukrepe za preprečevanje okužbe. To je, nosit masko, razkuževat roke... ni še povsem zamujeno tudi cepljenje proti gripi," svetuje prim. dr. Kotnik Kevorkijan.