Vodja letalske obrambe pred točo Darko Kralj iz Letalskega centra Maribor pravi, da zadnjih pet let delajo z izgubo.

Devetega marca je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarsko in prehrano objavilo javno naročilo za izvedbo letalske obrambe pred točo v letošnjem letu. Ker se nanj ni prijavil nihče, je ministrstvo pozvalo občine k posredovanju pooblastil za ponovno izvedbo skupnega javnega naročila, rok za oddajo pooblastil pa se izteče 30. marca.

Kot poroča STA, je iz portala javnih naročil razvidno, da je država letos za omenjeno dejavnost v razpisu predvidela dobrih 280.000 evrov, kar je okoli 15.000 evrov več kot lani. Rok za prijavo na razpis se je iztekel 15. marca. V Letalskem centru Maribor, kjer so zadnja leta opozarjali na to, da ministrstvo predolgo čaka s podpisom pogodbe, so bili letos nad hitro objavo razpisa presenečeni, je za STA povedal vodja letalske obrambe Darko Kralj. Ker nanj še niso bili pripravljeni, pa ponudbe niso oddali, saj ne bi bila popolna.

Upajo, da bo država v ponovljenem razpisu za protitočno obrambo zagotovila več sredstev

Kralj je za Maribor24.si povedal, da so že v lanskem letu ustvarili izgubo, le nekoliko povišana sredstva pa ne bodo zadoščala za uspešno izpeljano poletno sezono: “Neverjetno je, da država zadnjih pet let ne more povišati postavke za vsaj 30 odstotkov. Zdaj so jo povišali za 15 odstotkov, naši stroški pa so višji za 400 odstotkov. Zaradi podražitev goriva in vzdrževanja bi potrebovali vsaj še 70 tisoč evrov več od razpisanih sredstev.” V lanskem letu je letalski center strani občin in države prejel 260 tisoč evrov, stroški za protitočno obrambo pa so presegli 300 tisoč evrov.

Na ponovljeni razpis se bodo, kot pravi Kralj, prijavili, pri tem pa upajo, da bo država zagotovila več sredstev. “Upamo, da bo znesek višji vsaj za 25 odstotkov, torej za toliko, kot so višji stroški.”

In kako bodo v Letalskem centru Maribor ravnali, če naslednji razpis ne bo ponudil več sredstev? “V tem primeru bomo priseljeni v zmanjševanje obsega protitočne obrambe. Zadnjih pet let delamo z izgubo in tako več ne gre naprej. Ne vem niti, zakaj se država odloča za mednarodni razpis, če se nanj razen nas nihče ne prijavlja. Da bi zadeve pospešili in čim prej zagotovili obrambo pred točo, bi nas lahko povabili na pogajanja in zadeve rešili v 14 dneh.” Ker so na pogodbo vezana letalska dovoljenja, Letalski center Maribor z izvajanjem protitočne obrambe ne more začeti pred njenim podpisom.