Poletni dnevi na bolšji sejem privabijo veliko množico ljudi. Eni iščejo poletno garderobo, drugi kupujejo sezonsko zelenjavo in sadje, tretji pa, kot vsak teden, ponavadi iščejo zanimive ponudbe in tu in tam gledajo, kaj zanimivega bi se našlo.

Domače borovnice in slovenski česen

Ponudba sezonskega sadja in zelenjave je bila, kot vsak teden prej, dokaj pestra. Na sektorju s sezonskim sadjem in zelenjavo so bile v prevladi marelice, češnje in lubenice, velika izbira je bila tudi domačih borovnic, ki jih je bilo mogoče kupiti po košarici. Očitno je bila bera letos precej dobra, ker je bilo na “štantih” mogoče opaziti cele kupe borovnic, ki so jih prodajalci pakiral v košarice.

V ponudbi je bil tudi domači česen, za kilogram je bilo potrebno odšteti osem evrov.

Pred tedni so bile precej popularne med obiskovalci domače češnje, za med so šle hrustavke, na bolšjaku pa je bilo mogoče kupiti tudi domač višnjev in češnjev kompot. Med obiskovalci je bilo veliko zanimanje tudi za mladi krompir. Po kilogramu se je prodajal za približno 80 centov.

Zaradi vročega vremena je cvetela tudi gostinska ponudba na bolšjaku. Poleg kranjskih klobas in špricerjev je bilo mogoče v potujoči mesnici naročiti dobrote z žara. V ponudbi so bili čevapčiči, preutničke in rebrca po senčnimi ponjavami pa so se mudili številni obiskovalci kramarja.

Tudi zbiratelji so prišli na svoj račun

Sicer pa je bila tudi danes zanimiva bera starin, ki jih vedno iščem na bolšjaku. Čeprav se na bolšjaka vračam vsaka dva tedna, me vedno znova preseneti, kaj vse se najde na štantih. Nemalokrat se mi je zgodilo, da sem med naborom opazila tudi kakšne kose, ki smo jih nekoč imeli tudi doma in smo jih v vsem tem času nekam založili, včasih pa ponosno ugotovim, da sem katerega izmed legendarnih kosov tudi sama rešila pred klavrnim koncem v smeteh.

Veliki keramični modeli za “kugluf” so iskali novega navdušenega lastnika, ki jih bo preizkusil za peko šarklja, tudi “plehnat ajmer” je bil naprodaj, klepcu in brenti, o katerima sem pisala pred dvema tednoma, pa se je pridružil prav lepo ohranjen kolovrat. 

Našli so se tudi lepo ohranjeni planinski čevlji, gasilska čelada s peterokrako in registrska tablica z oznako Maribora, ki jo je še krasila zvezda iz časov Jugoslavije. Najdba in pol za vse jugonostalgike in nasploh za vse ljubitelje tistih “časov nekoč nekdaj”.