Pa še res je, kislemu vremenu navkljub, ki nam “mic po mic” daje vedeti, da se nam le približuje jesen in zatem tudi zima, se nas je danes (spet) zbralo kar nekaj kramarjev od blizu in daleč. Tu in tam je bilo slišati kakšno štajersko narečje, ki je sicer iz koncev naših severnih sosedov, sicer pa so prevladovali domači obiskovalci. Sicer pa je bila polna danes tudi ponudba na kramarju. Iz vseh vetrov so se zbrali in vsak je na svojem “štantu” želel ponuditi tisto, kar njegov sosed nima. Moram reči, da je marsikateremu tudi uspelo.

Filana paprika se bo ziher kuhala na veliko

Najbolj pestro (beri največ se nas je drenjalo) je bilo spet pri zelenjavi in sadju. Tudi to ponudbo je jesen že močno načela. Na stojnicah je bila prava poplava paprike babure in krompirja. “Filana paprika” se bo očitno kuhala “na veliko”, za krompir pa že velja, da pač mora pri “hiši bit”. No, to je tak moj interni pregovor, ker sem pač “krompirjeva mati”, a danes ponudba na bolšjaku ni bila zanemarljiva.

Ne vem, kako je z vami, a jaz imam doma vedno vsaj dve vrsti krompirja. Belega in rdečega. Rdeči je najboljši za “restan krompir” in krompirjevo solato, beli pa za pomfrit in kuhan krompir v kockah. Bo pa že res, da je rdečega običajno težje dobiti.

Danes je bilo mogoče izbirati med različnimi sortami krompirja, deset kilogramov belega, rumenega ali rdečega krompirja je bilo naprodaj po osem evrov. Vreča paprike babure, v kateri je bilo približno sedem “kil”, je stala deset evrov, “paradajzova paprika” v petkilogramski vreči, križanka med papriko in očitno “paradajzom” pa sedem evrov. Za rdečo papriko je bilo treba odšteti dva evra po kilogramu.

Sicer pa ni bilo mogoče kupiti samo špic paprike, paradajzove in babure, naprodaj so bili tudi feferoni, za vrečo je bilo treba odšteti deset evrov. Tudi stročji fižol, kumarice in domača čebula so bili v ponudbi, za petkilogramsko vrečo rdeče čebule je bila cena osem evrov, kupiti pa je bilo mogoče še domač paradižnik, ki ga je bilo danes prav tako v izobilju. Kilogram je stal približno evro in pol.

Po ozimnico na kramarja

Poleg bogate izbire zelenjave za ozimnico so se štanti kar šibili pod težo sadja od doma in drugod. Največ povpraševanja je bilo za breskve, ki so sočne privabljale na pokušino v svojo bližino.

Skratka kuhala se bo paprika. Pa breskve očitno tudi. Za “kilo” breskev je bilo treba plačati dva evra, za “ekstra dobre” breskve je bilo treba odšteti dvakrat toliko po kilogramu. V ponudbi so bile še vinogradniške in bele breskve, za tiste malo manj navdušene nad kosmato preobleko, pa tudi bele nektarine, prav tako po približno štiri evre za kilo. 

Tu in tam je od nekod zadišalo po hruškah in slivah, sicer pa se je na štantih znašlo tudi prvo grozdje. Za kilogram je bilo treba odšteti evro in pol. Ja, jesen je res že skoraj tukaj, ampak skrbi ni. Kramarji “mamo” ozimnico že skoraj “perajt”, “špajze” pa bodo pokale po šivih.