Maribor

Na mariborski centralni tržnici vse v znamenju paradižnika, izbrali bodo tudi največjega

Damjan Veršič, 13.08.23 ob 03:30

Še posebej zanimivi bosta predavanji o pridelavi paradižnika, ki ga bodo tudi ocenjevali.

Na mariborski centralni tržnici vse v znamenju paradižnika, izbrali bodo tudi največjega

V naslednjem tednu bo na centralni mestni tržnici v Mariboru Festival paradižnika. Ta verjetno spada med najbolj priljubljeno zelenjavo slovenskih vrtičkarjev. Združenje pridelovalcev vrtnin Maribor, Kmetijsko gozdarski zavod Maribor in Centralna mestna tržnica so že v letu 2021 pripravili dneve paradižnika. V letošnjem letu pa so ti dnevi prerasli v nekaj več – v Festival paradižnika. Program bo trajal od srede do sobote (od 16. do 19. avgusta). V sredo in četrtek bodo v ospredju otroci, za katere bo Zveza prijateljev mladine Maribor na mestni tržnici pripravila delavnice, na katerih bodo ustvarjali na temo paradižnika. Nastale izdelke bodo uporabili kot dekoracijo na prireditvi v naslednjih dneh.

Paradižnik je različnih oblik, velikosti, barv in okusa

Osrednje dogajanje bo v petek

V četrtek in petek bodo na tržnico povabili otroke mestnih vrtcev in jim pokazali delo na kmetijah in lokalne pridelke. Če otroke naučimo, kaj pomeni uživanje domače, lokalne hrane, vzgojimo potrošnike, kupce za v prihodnje, so zapisali v povabilu. Osrednji dogodek bo v petek, 18. avgusta, ko bo poleg zanimivih predavanj tudi ocenjevanje paradižnika. Ocenjevali bodo potrošniki in tisti, ki se bodo udeležili predavanj. Slovesna razglasitev rezultatov bo ob 11. uri. V soboto bo na tržnici glavna veselica s hrano iz paradižnika, voditeljem, prijetno glasbo in razglasitvijo najtežjega paradižnika. 

Iskali bodo tudi najtežji paradižnik

Letos imamo s paradižnikom veliko težav

Miša Pušenjak, specialistka za zelenjadarsko in okrasne rastline s Kmetijsko gozdarskega zavoda Maribor, ki ob sodelavki Marjeti Miklavc pripravlja predavanje o pridelovanju paradižnika, pravi, da mu letošnje leto ni naklonjeno. Prvo težavo predstavlja vreme. Pogoste padavine so na rastlinah povzročile pojav krompirjeve plesni, poleg tega pa na uspešnost pridelave vliva tudi izbor sort. “Slovenci imajo radi volovsko srce, ki pa je med daleč najbolj občutljivimi sortami. Ko se enkrat pojavi okužba, se prenaša tudi na druge sorte. Težave so tudi zaradi tega, ker v rastlinjakih ni kolobarja, ker imamo pregnojene grede, … Morali bi spremeniti način gledanja na pridelavo paradižnika.”