Kampanja “kupujem odgovorno” dobiva vedno večjo razsežnost, sodelujejo ponudniki, ki delujejo po etičnih standardih kampanje, ki so pomembni sodobnemu kupcu. Kampanja, ki je nastala ob podpori Regionalnega stičišča NVO Podravje, kjer nastaja info točka trajnostnih izdelkov in storitev za širšo javnost. Najem prodajnega prostora na torkovih tržnicah na lokaciji Mala tržnica pa brezplačno omogoča MOM, Mestne nepremičnine, Mariborske tržnice.

V soorganizaciji Mariborskih tržnic in Mestnih nepremičnin, društva Pupillam, so.p., trgovine Zelena Japka, Zadruge socialne ekonomije Slovenije in podjetja Etika d.o.o. za to jesen pripravljajo dogodka na Mali tržnici, Dominkuševa 5, Maribor.

  •  20. septembra 2022 od 9:30 – 20:00 ure sejem Konoplja za vsak da
  • 4.oktober 2022 od 9:30 – 18:00 ure sejem Festival jabolk
  • Kampanja Kupujem odgovorno se bo novembra 2022 predstavila tudi s celodnevno prireditvijo Kupujem odgovorno v mariborskem Europarku (stojnice in ozaveščevalno-zabavni program).

V sklopu pestrega program bo zagotovo vsak našel nekaj zase. Po sprejemu razstavljavcev ob 8.00 do 9.30 in opremljanju stojnic ter po uvodnem pozdravu ob 9.45 in nagovoru predsednice Društva Pupillam, Iris Magajna, sledi otvoritev sejma. Ob 10.00 pa se bo začela okrogla miza, v kateri bodo govorili številni govorci.

Govorci okrogle mize:

  • Matjaž Grkman, Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano: izjava z  javnost o aktualnih temah
  • Miša Pušenjak, kmetijska svetovalka; specialist za zelenjadarstvo in okrasne rastline pri KGZS Zavod Maribor; izjava za javnost o aktualnih razmerah v kmetijstvu.
  • dr. Tamara Korošec, svetovalka specialistka II za ekološko kmetovanje, Kmetijski zavod Maribor – predstavitev pravilnega gojenja konoplje. Predstavitev zakonodaje in pravil gojenja industrijske konoplje. Osnovna tehnologija pridelave.
  • Miro Mihec, pomen kampanje in koristi portala Kupujem odgovorno
  • Tjaša Korelc, svetovalka za kanabinoide in zahodno tradicionalno medicino Spagirijo Zakaj konoplja v domači lekarni? Jedrnata predstavitev o delovanju konoplje na naše telo in zakaj je tako pomembno, da se v to poglobimo in osvojimo znanje.
  • Uroš Švigelj bo predstavil celostni pristop Konoplja od hrane do zdravila, koristnost konoplje
  • Vlasta Klep, magistra bioloških znanosti – predstavitev zdravljenja s konopljo

Po okrogli mii bodo imeli obiskovalci dodati tudi svoje komentarje. Sledil bo tudi pester popoldanski in večerni program. Tako bo od 12.10 potekalo predavanje na temo Gradnja iz konoplje, ki ga bo imel Borut Šket. Sledil bo čas za  odmor, sejem, degustacije, mreženje, predstavitev strojničarjev in njihovih dejavnosti. Ob 13.30 bo Uroš Švigelj vodil predavanje s praktično delavnico “Kako pomembno je vsak dan zaužiti tudi svežo konopljo – Konoplja od hrane do zdravila”. Ob 14.00 bo sledil individualni posvet Individualni posvet za zdravljenje s konopljo Biomons, ki bo potekal vse do 17.ure.

Celi dan, natančneje od 10. do 18. ure bo potekal prikaz hladnega stiskanja konopljinega olja z degustacijo, degustacija pekovskih izdelkov iz ekoloških, lokalnih in sezonskih sestavin, tudi brezglutensko in brez sladkorja. Za ljubitelje čajev pa bo od 12. do 19. ure  na voljo čajnica angleških čajev.

Obiskovalci bodo lahko tudi zmenjali svoje predmete v kotičku ponovne uporabe, ki jim bo na voljo med 9.00 in 12.00 ter od 15.00 do 18.00.

Dan se bo zaključil z večernim programom, ki se bo pričel ob 18. uri, ko bo potekalo žrebanje, nagradna igra in glasbeni program Slavc L. Kovačič in drugi ter coctail party.