Inšpekcijski nadzor ministrstva za javno upravo je glede izplačevanja covidnih dodatkov nekaterim zaposlenim v mariborskem kliničnem centru odkril nepravilnosti. Kot poročajo Slovenske Novice, se je z nadzorom pokazalo sivih in rdečih con izkazalo, da so zaposleni v sivi coni kliničnega centra od 1. julija do 30. septembra neupravičeno prejemali dodatek v višini 30 odstotkov.

Posledično bodo morali dodatek vrniti. Povprečni znesek vračila znaša 80,33 evra bruto, najvišji znesek vračila je 462,64 evra, najnižji pa 0,79 evra.

Kaj pravijo na UKC-ju?

Na UKC ju so za Slovenske novice dejali naslednje: “Na osnovi preučitve epidemiološke situacije, narave dela in števila obravnav COVID pacientov na posameznih deloviščih in oddelkih je bilo ugotovljeno, da so bile določene evidentirane ure v sivih conah v tem obdobju neupravičeno izplačane. Na podlagi navedenega je delodajalec, skladno z veljavno delovno pravno zakonodajo pripravil sporazume oz. dogovore glede vračila neupravičenih izplačanih ur.”

Preveč izplačan znesek bo obračunan pri plači v največ petih obrokih, ki si ga lahko zaposleni izberejo sami. Vendar ne sme biti manjši od 15 evrov.

Vodstvo UKC-ja je svojim zaposlenim že poslal dogovor. Če ga ne bodo podpisali, bo delodajalec ravnal skladno z veljavno zakonodajo in upošteval vse morebitne upravičene reklamacije.

Zaposleni so zaradi vračila na nogah

Glede samega dogajanja so se oglasili tudi zaposleni. Na Slovenske novice se je obrnil ena izmed zaposlenih, ki je dejala: “V naši kadrovski službi UKC Maribor niso sami prenehali z izplačevanjem dodatkov za sive cone, kljub temu, da so obvestilo o prenehanju izplačevanja dobili. Sedaj obtožujejo naše vodje, da so pošiljale sezname v obračun plač, kdo je to delo opravljal in da si nismo tega dodatkov zaslužili, ter da smo si samo nabijali ure.”

Poleg tega je opisala tudi delo v sivi coni. Pojasnila je, da so delali praktično vse, od jemanje brisov do organiziranja dela na samem oddelku. Celotno delo pa so zaposleni opravljali v zaščitni opremi, nosili so torej masko, kapo,  zrakotesna očala in skafander.