Kljub mnogim težavam in ugankam s katerimi se dandanes soočamo pri zdravljenju najrazličnejših bolezni in zdravstvenih težav, smo kot družba v zadnjih 50. letih ogromno napredovali. Zdravniki lahko sedaj uspešno zdravijo ali celo pozdravijo najrazličnejše bolezni, ki so včasih veljale za popolnoma neozdravljive. K napredku znanosti in medicine pa pogosto pripomorejo strokovnjaki iz najrazličnejših področij – od tehnologov, znanstvenikov, zdravnikov ter raznovrstnih inovatorjev in vizionarjev.

Tako lahko danes zaradi takšnih in mnogih drugih posameznikov razumemo fiziološke procese, ki se odvijajo v našem telesu in odkrivamo vzroke za nastanek različnih bolezni ter različne oblike zdravljenja. Sodobno pojmovanje zdravja se sicer razlikuje od tistega v preteklosti. Zdravje namreč ni zgolj odsotnost bolezni, temveč gre za stanje celovite telesne, duševne in socialne blaginje, ki pa vsekakor ne bi bila mogoča brez obstoja sodobne digitalne tehnologije, ki nam med drugim služi tudi kot vir neprecenljivih informacij.

Po dveh letih svetovne epidemiološke krize, se tudi v Sloveniji želimo osredotočiti predvsem na inovativne načine in pristope s katerimi bi nam lahko uspelo slovensko zdravstvo v javnem prostoru dvigniti na kvalitetnejšo raven. Podatki namreč kažejo na to, da je pri nas stanje vse prej kot rožnato. Kar 124.000 oseb nima izbranega osebnega oz. družinskega zdravnika. Vedno bolj težavne so tudi dolge čakalne dobe. Najverjetneje bo potrebnih še mnogo sistemskih sprememb, da bomo lahko deležni bolj kvalitetnega zdravstvenega sistema, ki bo primerljiv s tistimi v zahodnem in severnem delu Evrope.

Ustvaril je prvi slovenski portal za iskanje zdravnikov in zobozdravnikov

Vsekakor pa imamo v slovenskem prostoru tudi marsikatero zgodbo o uspehu, predvsem s strani mladih in nadobudnih posameznikov. Tako je eno izmed teh zgodb pred dvema letoma – leta 2020 pričel mladi mariborski zdravnik, Matej Žnidarič, takrat sicer še študent medicine, in sicer z ustvarjanjem slovenske blagovne znamke Najzdravnik. Nato je v mesecu marcu 2021 ustvaril največji slovenski portal za iskanje zasebnih zdravnikov, zobozdravnikov in zdravnikov s koncesijo Najzdravnik.si.

Portal Najzdravnik.si je koristno orodje, ki je lahko v pomoč vsem, ki si želijo enostavneje, predvsem pa hitreje dostopati do zdravstvenih storitev. »V sodelovanju s številnimi zasebnimi zdravniki in zobozdravniki sem zbral informacije o njihovih dejavnostih ter jih predstavil na enem mestu. Na portalu se tako nahajajo strnjeni in pregledni opisi ordinacij, ogledi lokacij, možnost neposrednega kontaktiranja ordinacij preko portala, ocenjevanje kvalitete zdravstvenih storitev in številne druge funkcije,« pojasnjuje Matej Žnidarič, dr. med.

Zaradi dolgih čakalnih vrst se veliko Slovencev odloči za izbiro zasebnega zdravnika, pri katerem so čakalne dobe krajše ali pa jih sploh ni. Pri tem pogosto naletijo na dilemo, katerega zasebnega zdravnika izbrati. Včasih lahko z osebno izkušnjo in priporočilom pomagajo prijatelji in znanci, velikokrat pa ne preostane drugega, kot da zdravnika za svojo težavo poskusimo poiskati na spletu. »S podobno težavo iskanja zdravnika sem se soočil že kot študent medicine. Ob tem se mi je nato porodila ideja o spletnem iskalniku zasebnih zdravnikov, zobozdravnikov in zdravnikov s koncesijo, ki bi lahko to iskanje olajšala. Tako je nato začel nastajati portal Najzdravnik.si,« pove Matej Žnidarič, dr. med.

Nekaj mesecev kasneje je objavil še spletni portal Najzdravnik.net, kjer je zbral vse slovenske zdravnike in zobozdravnike z licenco ter dodal možnost, da lahko obiskovalci ocenijo njihove zdravstvene storitve in oddajo svoja mnenja. Oba spletna portala, tako Najzdravnik.si kot Najzdravnik.net sta do sedaj dosegla že veliko število zadovoljnih uporabnikov. »Najzdravnik.si, ki združuje 340 zasebnih ordinacij in zasebnih medicinskih centrov v Sloveniji, mesečno obišče 20.000-30.000 obiskovalcev. Na portalu Najzdravnik.net, kjer posamezniki ocenjujejo zdravstvene storitve vseh zdravnikov in zobozdravnikov z licenco, pa na mesečni ravni obišče od 35.000 do 40.000 ljudi,« še doda Žnidarič.

Kmalu bo svojo prvo obletnico delovanja praznovala tudi trgovina z medicinskimi pripomočki

Vzporedno z bliskovitim napredkom medicine pa se razvija tudi medicinska tehnologija, ki postaja pomemben dejavnik pri izboljšanju kvalitete življenja bolnikov. V mesecu novembru 2021 se je tako Matej Žnidarič odločil ustvariti še spletno trgovino z medicinskimi pripomočki in izdelki za zdrav način življenja – Najzdravnik.com. V spletni trgovini Najzdravnik.com lahko najdete preizkušene medicinske pripomočke, ki sledijo smernicam evropske direktive in sledijo najvišjim kakovostnim standardom, izdelki pa so tudi klinično testirani.

»Moje poslanstvo je Slovencem ponuditi inovativne in visokokakovostne medicinske pripomočke po dostopnih cenah. Stopiti bi želel izven povprečja obstoječih medicinskih pripomočkov na slovenskem trgu in Slovencem predstaviti nove tehnike in pristope k zdravljenju bolezni ter zdravemu načinu življenja,« pove Žnidarič. Dodaja še, da bo poudarek namenjal predvsem izdelkom za zdravljenje kroničnih bolezni in lajšanju njihovih zapletov.

»Izdelke izbiram glede na rezultate večletnih kliničnih raziskav in glede na njihovo uspešnost pri zdravljenju, pomembni sta mi tudi njihova kvaliteta in standard. Posebno pozornost posvečam tudi cenovni dostopnosti, saj blagovno znamko Najzdravnik spremlja tudi uradni slogan: »Zdravje ljudem!« pove zdravnik Matej Žnidarič, dr. med.

Trgovina z medicinskimi pripomočki Najzdravnik.com se pod imenom Dottoria širi tudi na italijanski trg, na Malto ter v države bližnjega vzhoda. Na portalu Najzdravnik.com je možno na medicinskem blogu prebirati najrazličnejše medicinske vsebine. V sodelovanju s študenti medicine na mariborski Medicinski fakulteti pa je v juliju izšla tudi prva strokovna revija Najzdravnik. V njej se nahajajo vsebine in koristne informacije s področij dermatovenerologije, pulmologije, ginekologije in porodništva, urologije, ortopedije, diabetologije, medicinske tehnologije ter drugih medicinskih ved. »Ustvarjalci revije bi želeli z njenimi vsebinami oblikovati širšo strokovno in znanstvenoraziskovalno publikacijo, ki bi ponujala preverjene in verodostojne informacije za vsakodnevno klinično prakso in omogočiti razumevanje pogostih medicinskih diagnoz tudi samim uporabnikom zdravstvenih storitev – bolnikom,« dodaja Žnidarič.

Novejša pridobitev pa je portal moj.najzdravnik.com, ki v okviru spletnega portala Najzdravnik.com ponuja brezplačni pogovor z zdravnikom preko spleta. “Do sedaj je nasvete o zdravju in zdravem načinu življenja prejelo že več kot 3000 slovenskih bolnikov,” še pove Žnidarič.

Za več informacij si lahko ogledate naslednje povezave, omenjene v prispevku;