Otroke v Mariboru bo tudi letos obiskal dedek Mraz. Danes ob 17. uri se bo spustil s Pohorja na Snežni stadion in v prihodnjih dneh s pravljičnim spremstvom potoval po mariborskih soseskah. Po obhodih, med katerimi se bo ustavil tudi v šolah in vrtcih, se bo 28. decembra znova poslovil, so sporočili iz Zveze prijateljev mladine (ZPM) Maribor.

Izjemna mariborska tradicija

“Vsi že komaj čakamo, da dedek Mraz spet pride med nas,” je za STA povedala koordinatorica ZPM Maribor Tadeja Dobaj. Po njenih besedah gre za izjemno tradicijo, ki v Mariboru poteka že 75 let.

“Mislim, da je to edina prireditev v Mariboru, ki teče neprekinjeno že vsa ta leta. Res je, da so bile oblike prihoda dedka Mraza različne, a 75 let je od takrat, ko je takratni časnik Vestnik objavil pismo dedka Mraza, s katerim je ta povabil otroke, starše, dedke in babice na praznovanje novoletne jelke, kot se je to takrat imenovalo,” je pojasnila.

Prihod dedka Mraza sodi v okvir programa Čarobni Maribor. Praznične luči so v tem mestu prižgali 30. novembra, ko so tudi zagnali panoramsko kolo na Glavnem trgu.

Sprevodi dedka Mraza po mestnih ulicah bodo letos potekali od 12. do 28. decembra, ko se bo dobri mož poslovil na Trgu Leona Štuklja in v Vetrinjskem dvoru. “Na poti nazaj v svoje domovanje na Pohorju se bo ustavil še pri otrocih iz socialno ogroženih družin, ki se bodo zbrali v Domu Miloša Zidanška,” je pojasnila koordinatorica.

S prihodom dedka Mraza se začne tudi praznično dogajanje v Domu ustvarjalnosti mladih Maribor. Vsak delovni dan popoldne vabijo na ustvarjalne delavnice, na katerih bodo izdelovali darila. “Darila, ki jih izdelamo in ovijemo sami, so najbolj srčna, nosijo pozitivno sporočilo in varujejo okolje,” izpostavljajo v ZPM Maribor.

STA