Mestni avtobus se ne bo podražil, vrtec za starše dražji za 18 odstotkov

Mestni svet se je po krajši razpravi strinjal s podražitvijo vstopnin in najemnino prostorov v športnih objektih. Šport Maribor uskladitev cen utemeljuje na osnovi inflacije, ki je za obdobje od zadnje uskladitve cen leta 2020 do maja 2023 znašala dobrih 17 odstotkov.

21 za, trije proti

Kot dodajajo, predlagana uskladitev cen nikakor ne bo pomenil pozitivnega poslovanja, pač pa bo le blažil nesorazmerja, ki so nastala v zadnjih letih. Stroški naj bi se v zadnjem letu dvignili za okoli 600 tisoč evrov. Tako bi se na primer cena celodnevne vstopnice za odraslo osebo na Mariborskem otoku iz sedanjih 5 evrov dvignila na 6,5 evrov, v Pristanu pa iz 6 evrov na 7,50 evrov. Višje cene bodo tudi za najemnino in uporabo prostorov ter igrišč na atletskem stadionu Poljane, Športnem parku Tabor, Ljudskem vrtu …Predlagano podražitev je v glasovanju podprlo 21 mestnih svetnikov, trije so bili proti.

Višje občinske subvencije

Mestni svetniki niso potrdili zvišanja cen mestnega avtobusa. Župan je sicer predlagal kompromis, s katerim bi bil nekoliko manjši dvig cene karte, ki se kupi pri vozniku, in paketa za deset voženj, a svetnikov ni prepričal. Predlagane podražitve so zavrnili z 19 glasovi proti in 15 za.

So pa svetniki pritrdili zvišanju cen v vrtcih. Po novem bo vrtec dražji za približno 38 odstotkov, a bi ob tem zvišali občinske subvencije, s čimer se bodo zneski na položnicah staršev zvišali za 18 odstotkov.

Sejo so v nadaljevanju po več kot šestih urah prekinili, zato o dvigu cen parkiranja na javnih parkiriščih in dvigu cen za čiščenje odpadnih vod niso razpravljali.