Mariborski mestni svetniki so včeraj zahtevali informacije o vsebini izvensodne poravnave in višini odpravnine, ki jo je Javni holding Maribor sklenil z lani razrešenim direktorjem družbe Energetika Maribor Alanom Percem. Ustno jih od sedanjega vodstva omenjenega podjetja niso dobili, bi pa naj dobili sporazum v pisni obliki.

Tematika je bila uvrščena na včerajšnjo sejo mestnega sveta na predlog samostojnega svetnika Mihe Recka, ki je vztrajal, da so Javni holding Maribor, mestna uprava in župan Saša Arsenovič dolžni tej sestavi mestnega sveta pojasniti, zakaj je po manj kot sedmih mesecih od razrešitve prišlo do sklenitve izvensodne poravnave in izplačila odpravnine Percu. Tako kot več drugih mestnih svetnikov ga je zanimalo tudi, kako visoka je ta odpravnina.

Perc je bil razrešen iz ekonomsko-poslovnih razlogov, na podlagi delovno-pravne zakonodaje

Aktualni direktor Energetike Maribor Boris Novak je mestnemu svetu pojasnil, da je bil Perc razrešen iz ekonomsko-poslovnih razlogov, na podlagi delovno-pravne zakonodaje pa je bila nato sklenjena poravnava, ki po njegovih besedah ni redek pojav v takšnih primerih. “Cilj je bil doseči hitro, učinkovito in zadovoljivo rešitev, ki bi zadovoljila interese vseh strank, hkrati bi se na ta način doseglo, da nerešena vprašanja ne bi postala predmet dolgotrajnih postopkov,” je dejal.

O višini poravnave včeraj ni želel govoriti, saj naj bi šlo za dogovor zaupne narave. Sicer pa naj ne bi nasprotoval razkritju, če se to zaupnost umakne. “Znesek je daleč od brutalnega,” je dodal.

Tudi župan Arsenovič je ponovil, da ne more posegati v dogovore, ki so bili sklenjeni v tem primeru. Nima pa nič proti, če mestni svet umakne zaupnost in se potem razkrije vsebino, je povedal. “Ni to nič takega, kar bi bilo treba skrivati,” je zatrdil.

Številni svetniki so nasprotno vztrajali, da se podrobnosti takoj razkrije. “Mi nismo javnost. Mi smo skupščina in imamo pravico do teh informacij,” je zatrdila predstavnica Liste kolesarjev in pešcev Tjaša Gojkovič. Po njenih besedah je bila zahteva po razkritju številk izglasovana že z uvrstitvijo te tematike na dnevni red včerajšnje seje, zato ni potrebe, da bi o tem ponovno glasovali.

Direktor mestne uprave Srečko Đurov je trdil, da morajo mestni svetniki najprej izglasovati zahtevo za seznanitev, potem pa bodo “v prihodnjih dneh” seznanjeni z vsebino poravnave. Novak je zahteval še soglasje Perca. “Nimam nobenih težav, da vam to sporočim, a potrebujem soglasje Perca. Verjamem, da lahko to rešimo v prihodnjem tednu,” je dejal.

Mestni svetniki so zatem z vsemi prisotnimi 26 glasovi izglasovali, da uveljavljajo pravico do informacij glede vsebine izvensodne poravnave ter razlogov za njeno sklenitev. Med odmorom pa je Novak po besedah Arsenoviča dobil pisno soglasje Perca, da lahko mestnemu svetu, ne pa tudi javnosti, razkrije sporazum.

Zato je v nadaljevanju hotel župan izključiti javnost iz seje, a je predlagatelj točke Recek temu nasprotoval. Nato naj bi mestnim svetnikom vsakemu posamezno posredovali sporazum v pisni obliki. Po neuradnih navedbah časnika Večer naj bi Energetika Percu po tem sporazumu plačala nekaj več kot 45.000 evrov.

Mestni svetniki so v nadaljevanju seje, ki je zaenkrat predvidena kot zadnja redna seja v tem mandatu, med drugim potrdili akcijski načrt za izboljšanje možnosti za invalide v občini in se seznanili z načrti medobčinskega stanovanjskega sklada za naslednje leto. Z županovim dopolnilom v prid veslačem so sprejeli spremembo občinskega odloka o ureditvi plovbe po Dravi, s katero nekoliko razširjajo možnosti uporabe plovil na tej reki. Kot njihovega kandidata za člana državnega sveta v tretji volilni enoti pa so na tajnem glasovanju potrdili Draga Žuro, ki ga je predlagala Lista Melite Petelin.

STA