V novembru 2023 je mariborski turizem dosegel nov mejnik, in sicer rekordno število ustvarjenih prenočitev, ki je v Mariboru prvič preseglo pol milijona. Od januarja do konca novembra so zabeležili 509.249 prenočitev, kar je za 26 odstotkov več kot v letu 2022. Razmerje domačih in tujih prenočitev, ustvarjenih do konca novembra, je bilo 9 : 91, največ slednjih pa so ustvarili Nemci, Hrvati, Srbi, Poljaki, Avstrijci, Čehi, Italijani in Madžari. Tudi turističnih prihodov so v Mariboru zabeležili več kot kadar koli doslej, in sicer 224.950, kar je za 22 odstotkov več kot v letu 2022. Povprečna doba bivanja od januarja do novembra je znašala 2,3 dni, so navedli v Zavodu za turizem Maribor.

Maribor je svetilnik turizma v širši regiji

Z dobrimi rezultati in razvojem kakovostne turistične ponudbe je destinacija Maribor svetilnik turizma v širši regiji, vključno z območjema Pohorja in Štajerske. Na Arehu prav danes poteka odprtje nove štirisedežnice Ruška in outdoor centra Maribor – Areh. Javno podjetje Marprom iz Skupine JHMB je namreč na razpisu Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport za projekt Modernizacija žičniških naprav in izgradnja outdoor centra Maribor – Areh pridobilo sredstva za sofinanciranje nove vmesne postaje krožne kabinske žičnice in štirisedežnice Ruška, nove kolesarske proge, gibalne parke, gorske gokarte, 5-zvezdično doživetje in druge vsebine.

Jure Struc, direktor Zavoda za turizem Maribor, je povedal: “Bilanca iztekajočega se turističnega leta sledi v začetku novega, a pomemben razlog za veselje in praznovanje že imamo na mizi: še pred prazničnim decembrom smo dosegli pol milijona prenočitev in četrt milijona turističnih prihodov. Čestitke in zahvala za odličen rezultat vsem turističnim deležnikom, še posebej ponudnikom nastanitvenih kapacitet, gostinskih storitev in turističnih doživetij, organizatorjem dogodkov, našim odličnim štajerskim vinarjem in lokalnim vodnikom ter izobraževalnim ustanovam. Vir nadaljnje motivacije in ambicij vsekakor predstavlja tudi 7,5 milijonska investicija javnega podjetja Marprom iz skupine JHMB na Mariborskem Pohorju in Arehu, ki bo pomembno prispevala k privlačni in celoletni outdoor ponudbi.”