Avgusta 2016 se je v prometni nesreči v Mariboru zgodila tragedija, v kateri sta umrla mlada nogometaša NK Maribor, medtem ko je 19-letni Ljubomir Moravac izgubil levo roko. Zavarovalnica Generali se zdaj z Moravcem glede odškodnine prereka na mariborskem okrožnem sodišču, poroča Večer. Ob tem se naj bi nanj spravljali na zelo nizkotne načine, ker mu nočejo izplačati odškodnine, ki jo je njegov odvetnik ocenil na več kot 100 tisoč evrov.

Po nesreči je bila potrebna amputacija nad komolcem

2. avgusta 2016 so se štirje mladi nogometaši ekipe B Nogometnega kluba Maribor vračali s treninga v Rogozi. Dvajsetletni Damjan Marjanović je na Tržaški cesti, kjer je bila omejitev hitrosti 70 kilometrov na uro, vozil prehitro in prevozil rdečo luč v križišču pri trgovskem centru Rutar. V nesreči sta umrla dva mlada nogometaša NK Maribor, 21-letni Zoran Baljak in 19-letni Damjan Marjanovič. Grozljivo prometno nesrečo sta preživela Žiga Lipušček in Ljubomir Moravac.

19-letni Žiga Lipušček se je uspel sam rešiti iz razbitin in je, kot po čudežu, utrpel le lažje poškodbe. Postal je uspešen nogometaš, zdaj igra za latvijski klub RFS. Za Moravca so bile medtem stvari popolnoma drugačne, saj je v nesreči je izgubil levo roko, potrebna je bila amputacija nad komolcem.

Na tako nizkotne načine naj bi se spravljali na bivšega golmana

Zavarovalnica Generali ni izplačala pričakovane odškodnine, zato se že štiri leta toži z njo. Njegov odvetnik Ingmar Bloudek je za Večer povedal, da ob upoštevanju sodne prakse in vsega ostalega ocenjujejo, da je škoda višja kot 100 tisoč evrov. Zpiz je Moravcu priznal 70-odstotno telesno okvaro, zato v pravdi poleg višje odškodnine iz naslova nematerialne škode vztrajata tudi pri vseživljenjski renti.

Kot razkrije, je bil njun prvi predlog, da bi zavarovalnica Moravca zaposlila, a niso bili za to, češ da ne vedo, kako bi se oškodovanec obnašal v službi, kako bi delal in kaj bi se zgodilo, če bi bili podani pogoji za izredno odpoved. “Velik problem v tej zgodbi je odnos zavarovalnice. Zgražam se nad tem, kaj vse zavarovalnica počne v postopku, česa takšnega kot odvetnik še nisem doživel,” pove odvetnik.

Po eni strani ga naj ne bi hoteli vzeti v službo, po drugi pa trdijo, da lahko opravlja vsako delo in služi, zato mu renta ne pripada. Govoril naj bi mu celo, da če ne more biti več golman, lahko postane nogometaš.

Zavarovalnica Generali naj bi na youtubu celo našla posnetek ene tekme v tisti sezoni leta 2016 in oporekala, da je bil Moravac perspektiven golman, saj je tisti dan prejel štiri gole. Ob tem so seveda pozabili na vse tekme, kjer se je bivši golman odrezal dobro. Njegov odvetnik na to pristavi, da je o talentu njegove stranke pričalo več nogometnih poznavalcev, med njimi takratni trener B-ekipe Maribora Zvonko Breber, tudi Zlatko Zahović, trener golmanov Mitja Pirih in še in še.

Očitali naj bi mu celo, da je len in da noče delati

Ker je tisto leto Moravac končal gostinsko šolo, mu zdaj zavarovalnica tudi svetuje, da naj postane kuhar. Na spletu so našli posnetek slavnega kuharja Michaela Cainesa, ki je prav tako brez ene roke, pa je navkljub temu uveljavljen kuhar z Michelinovo zvezdico. “Težko prenašam takšne žalitve. Super, da je gospod takšna zvezda, vendar njemu vse pripravijo. Kdo bo poleg mene zaposlil še pet ljudi, da mi vse pripravijo?” se vpraša Moravac, ki nikoli ni računal na kariero kuharja, navaja Večer.

Zavarovalnica naj bi celo operirala z opazkami, da je oškodovanec len, da noče delati, saj bi lahko delal tudi kot nogometni sodnik. Kot pove, se je v tem preizkusil, vendar mu je bilo prehudo zaradi groženj in žaljivk na račun invalidnosti.

Moravec pove, da ga ne moti dolgotrajnost procesa, ampak odnos. “Odvetnik zavarovalnice ne kaže nobene empatije. Razumem ga, to je njegovo delo. Samo bodi malo človek. On ne ve, kako je meni. Ne more vedeti, ne more mi govoriti, kaj bi jaz lahko delal. Najbolj od vsega me je v postopku prizadelo, ko sem bil zaslišan, on pa me je gledal v oči in mi postavil vprašanje, kaj meni manjka,” pove za Večer in doda, da je ostal brez besed.

Velik faktor so tudi psihične posledice

Sicer pa so po Bloudkovih besedah izvedenci glede Moravca ugotovili, da pri njem ni problem izključno telesna okvara, pač pa tudi škoda, ki je nastala na njegovem duševnem zdravju. Ob tem razkrije, da je psihiater razložil, da se ne bo nikoli vrnil v normalno življenje, saj je nesreča pustila hude travme. Diagnosticirali so mu posttravmatsko stresno motnjo, čemur pa v zavarovalnici oporekajo in zahtevajo druge mnenje.

Pričakovati je, da bo izid glede nepremoženjske škode znan približno čez en mesec. Kljub nasprotovanju zavarovalnice je sodnik odločil, da je zadeva glede tega dela primerna za razsojo, zato bo izdal vmesno sodbo. Vendar se bo dokazni postopek v zvezi z rento nadaljeval in glede na napoved sodnika Žirovnika bo trajal še “kar nekaj časa”, še navaja Večer.