Na mariborski medicinski fakulteti danes poteka strokovno srečanje nevrologov, fiziatrov, psihiatrov in zdravnikov družinske medicine, ki ga je nevrološki oddelek Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor pripravil ob nedavni pridobitvi naziva klinika ter hkratni obeležitvi 50-letnice oddelka. Na njem letno zdravijo okoli 2000 bolnikov.

Na strokovnem srečanju s predavanji in prispevki sodelujejo domači in tuji strokovnjaki, ki predstavljajo razvoj oddelka ter posameznih vej nevrologije.

Nevrologija ima svoj izvor v sklopu nevropsihiatričnega odseka

Zametki nevrologije v Mariboru sicer segajo v leto 1953 v sklopu nevropsihiatričnega odseka, svojo samostojno pot pa je oddelek začel leta 1972, ko so ga razdelil na samostojni enoti nevrološkega in psihiatričnega oddelka.

Kot so poudarili na nevrološki kliniki, ki jo kot predstojnica vodi Tanja Hojs Fabjan, pomembno vlogo pri razvoju nosijo predhodniki, ki so postavili trdne medicinske temelje oddelka, zaradi katerih so danes ponosni na delo, ki ga opravljajo, ter na bolnike, ki jim zaupajo in se zdravijo pri njih.

Danes je mariborska klinika za nevrologijo drugi največji nevrološki center v Sloveniji, ki se nahaja v drugem nadstropju dermatološke stavbe, ambulantni center pa v pritličju iste zgradbe. Letno zdravijo približno 2000 bolnikov z nevrološko problematiko, na oddelku pa imajo 82 postelj.

Ob tem imajo tudi enoto za intenzivno in pol intenzivno nego ter enoto za možgansko kap, kjer je organizirana bolnišnična oskrba za bolnike z možgansko-žilnimi težavami ter akutno zdravljenje in rehabilitacija bolnikov po možganski kapi. Na oddelku imajo tudi dnevno bolnišnico.

Klinika ima visoko usposobljen kader in sodobno nevrološko službo

Klinika ima danes razvito sodobno nevrološko službo tako na področju diagnostike in zdravljenja, kakor tudi na področju zdravstvene nege z visoko usposobljenimi kadri, ki opravljajo številne subspecialistične dejavnosti. Hkrati so tudi učna baza za specializante nevrologije in drugih specialnosti, znotraj katedre za nevrologijo na mariborski medicinski fakulteti pa izvajajo celotno pedagoško dejavnost za študente medicine.

Slovesno bo dopoldne tudi v mariborskem gledališču, kjer bo Zdravstveni dom Adolfa Drolca Maribor prav tako obeležil pol stoletja od začetka delovanja službe za otroško in mladostniško psihiatrijo in službe psihohigiensko psihiatrične dejavnosti.

STA