Še malo in bo znano, ali novo študijsko leto začenjaš v katerem od mariborskih študentskih domov. Prednostni seznam študentov za vselitve bo namreč objavljen v sredini septembra 2022 na spletni strani študentskih domov.

Študenti pa bodo nato na domači naslov prejeli odločbo o dodelitvi subvencije. Vabilo na vselitev bodo študenti prejeli v svoj EvŠ predal, kjer so vložili vlogo za sprejem. Seznam z datumi in urami vselitev bo objavljen tudi na spletni strani študentskih domov.

Tako lahko že kmalu začneš s pripravo seznama vseh potrebščin, ki jih nameravaš prinesti s seboj v svoj novi študentski dom! Kaj vse se bo znašlo na tvojem seznamu?

Pred ŠD UM izjemno pomemben korak

Ob tem bo letos novo študijsko leto za mariborske študentske domove nekoliko posebno. Zakaj? Na vrsto za obnovo namreč v začetku jeseni prihajajo študentski domovi na Tyrševi ob parku, kjer se bo najprej obnovilo depandanso s telovadnico, kasneje pa tudi Dom 1 ter Dom 15, ki se nahaja v študentskem kampusu.

Najprej bo tako stekla obnova depandanse s telovadnico, ki bo v prihodnje razširjena, poleg večnamenske dvorane pa bo novost tudi stena za balvansko plezanje. Depandansa bo v pritličju dobila izobraževalno-kongresni center, ki bo na voljo tako stanovalcem kot univerzi. S prenovo pa spodbujajo tudi e-mobilnost. V kletnih prostorih Doma 1 in depandanse bodo namreč uredili kolesarnice s polnilnimi postajami za e-skiroje in e-kolesa, polnilna mesta pa bodo uredili tudi pred Domom 15.

Kaj kmalu bodo tako domovi na Tyrševi energetsko in celostno prenovljeni, življenje v njih pa vsekakor udobnejše, kar bodo lahko študenti preizkusili že v naslednjem študijskem letu, tj. v letu 2023/2024.

Obnova študentskega doma na Tyrševi ulici je vredna 4 milijone evrov, prenova depandanse s telovadnico dodatnih 3,8 milijona evrov, za Dom 15 pa je namenjenih 3,5 milijona evrov. Prenova vseh štirih objektov je ocenjena na približno 15 milijonov evrov.

Obnova študentskih domov ob parku je del širšega procesa vsekakor zelo potrebne prenove mariborskih študentskih nastanitev. Več o tem, kaj vse se je prenavljalo in kaj vse mariborske študentske domove še čaka, najdete tudi v prispevku DNEVNA: Do leta 2023 bodo prenovljeni trije študentski domovi in telovadnica.

Brez bojazni, študentskih sob je kljub obnovi dovolj!

Ali domovi v obnovi pomenijo, da bo letos v študentskih posteljah spalo manj študentov? Nikakor ne, saj se je pred kratkim Študentskim domovom Univerze v Mariboru priključil Dijaški dom Maribor na Gosposvetski cesti, ki bo nadomestil manjkajoče postelje Doma 1.

Vas je zamikalo, da bi letošnje študijsko leto tudi sami preživeli v študentskih domovih, čeprav prej o tem niste razmišljali? Še vedno je možnost, saj je razpis za študente, ki se prvič prijavljajo za bivanje v študentskih domovih, letos odprt tudi med študijskim letom. Tako lahko počakate na 1. oktober in glede na naložene študijske obveznosti sami ocenite, ali bi želel bivati v študentskem domu.