Letošnji Letni kino Minoriti je pod velikim vprašajem, so danes na Facebook strani objavili njegovi organizatorji. “Tudi nas je vse skupaj presenetilo kot strela z jasnega. Nismo vedeli, slutili, verjeli, da je stanje v mariborski kulturi tako resno. Delež Mestne Občine Maribor predstavlja tolikšen del financiranja, da organizatorji brez teh sredstev ne zmoremo zagotoviti dogodka na nivoju, kot si ga želimo in kot si ga obiskovalke in obiskovalci Letnega kina zaslužite in od nas tudi (upravičeno!) pričakujete,” so še med drugim zapisali. Dodali so, da je sedaj žogica na strani odločevalcev.

Veliko nezadovoljstva

Potem ko so v Mariboru prejšnji teden dvignili glas športni klubi in društva, se te dni vrstijo izrazi nezadovoljstva zaradi izpada občinskega financiranja tudi na področju kulture in sociale. Med drugim se je oglasil tudi uredniški odbor mariborske kulturne revije Dialogi, ki bi prihodnje leto praznovala 60 let. “Grozi nam, da bodo Dialogi žrtvovani zaradi finančnih težav mariborske občine. Resda po nekaterih podatkih ne bodo edini, kar pomeni zgolj, da je situacija še bolj dramatična,” je zapisal v sporočilu za javnost.

Tudi javnim zavodom s področja kulture so občinska sredstva zmanjšali za znesek zadnjega lanskega zahtevka, ki naj bi ga dobili konec decembra lani, pa jim ga je občina izplačala šele 10. januarja letos.