Na mariborski univerzi v novo študijsko leto vstopili sproščeno in brez večjih zapletov

Na Univerzi v Mariboru, ki jo obiskuje okoli 14.000 študentov, so v novo študijsko leto vstopili sproščeno in brez večjih zapletov. Predvsem jih veseli, da po dveh letih niso več potrebni posebni covidni ukrepi, kar pripomore k boljšemu vzdušju in lažjemu študijskemu procesu, pravi v. d. prorektorja za študentska vprašanja univerze Nina Kotnik.

“Vrnila sta se druženje in interes”

Po besedah Kotnikove se odsotnost covidnih ukrepov pozna tako na energiji študentov kot njihovemu zadovoljstvu in zanimanju za študij. “Zdi se mi, da se znova vračajo v ustaljene tirnice. Vrnila sta se druženje in interes. Na predavanjih znova sprašujejo, skratka precej je drugače,” je povedala za STA.

Na prvi dan študijskega leta je vsem študentom zaželela prijeten in uspešen študij. “Naj bo leto razburljivo, polno dogodivščin, novih poznanstev in trenutkov, ki si jih bodo zapomnili za vse življenje,” je dejala.

Posebej brucom polaga na dušo, “da so pred njimi najlepša leta, vendar naj ob vstopu v novo poglavje sprejmejo tudi odgovornost, ki jo le-to prinaša”. “Vsem študentom tudi želim, naj ne pozabijo, da je znanje moč in dobrina, ki jim je nihče ne more vzeti. Prepričana sem, da bodo na naši univerzi dobili najboljše znanje, s katerim si bodo lahko ustvarjali prihodnost,” je še dejala.

Mariborske ulice in študentska naselja znova polni

Tudi po oceni predsednika Študentske organizacije Univerze v Mariboru (ŠOUM) Davida Boharja prvi študijski dan v Mariboru poteka v mirnem in sproščenem vzdušju. “Lepo je videti, da so študenti znova prišli nazaj v univerzitetno mesto Maribor ter da so ulice in študentska naselja znova polni,” je dejal za STA.

Za študente, ki šele začenjajo študij, je sicer ŠOUM kot pomoč odprl točko za študentsko subvencionirano prehrano ter posebno mapo s potrebščinami za študij in različnimi napotki, kje kaj najdejo v Mariboru.

Glede na prejšnje se letošnje študijsko leto po njegovih besedah razlikuje predvsem po tem, da se čuti večjo odsotnost covida-19 ter da je na fakultetah manj omejitev, “kar pozitivno vpliva na samo vzdušje“. Za razliko od Ljubljane in Kopra v Mariboru nimajo težav s pomanjkanjem študentskih sob, kar za marsikoga še dodatno pozitivno vpliva na začetek novega študijskega leta, poroča STA.

Z običajnim študijskim letom se vračajo tudi tradicionalne študentske zabave. Kako so študenti pogrešali normalni študij in obštudijsko zabavo nakazuje tudi to, da je prvi študentski torek na Štuku že popolnoma razprodan.