Maribor

FOTO: Zveza prijateljev mladine Maribor na počitnice odpeljala več kot 1600 otrok

Martina Lebar, 31.08.23 ob 13:16

V osmih izmenah so se številni otroci razveselili letovanj.

FOTO: Zveza prijateljev mladine Maribor na počitnice odpeljala več kot 1600 otrok

Zadnji dan počitnic, so se otroci zabavali na tradicionalni Neresni olimpijadi in Lekovem živžavu, se s kočijo vozili po mestnih ulicah in se zabavali s Čarovnikom Grego. Tradicionalni dogodek obeležuje konec poletnega dogajanja, ki ga vsako leto za otroke pripravlja Zvez prijateljev mladine (ZPM) Maribor.

Več kot 1600 otrok iz Maribora in okolice je ZPM odpeljal na počitnice

Predsednica ZPM Maribor Nina Babič je poudarila, da se tradicija iger in druženja v Mariboru vsako leto ohranja. V nadaljevanju je predstavila nekaj statističnih podatkov. V skupno osmih izmenah je letos letovalo 1677 otrok iz Maribora in okolice. V okviru zdravstvenega letovanja je potovalo 579 otrok.

Imeli smo spet zunanje goste v Poreču, ki so nas dopolnjevali na letovanjih. Vseh osem izjem smo dobro opravili, program je bil pester, prostovoljcev je bilo na koncu dovolj. Tudi v mesecu juliju smo zapolnili vsa mesta.” Skupno je letos v programu ZPM-a sodelovalo 227 prostovoljcev, ki so s svojim delom pridobili pomembne izkušnje.

Šest izmen otrok je odpotovalo na Poreč, dve pa na Pohorje.

S sredstvi občin je letos letovali 187 otrok, kar pomeni, da so lahko letovali brezplačno. “Zahvaljujemo se vsem občinam, ki sofinancirajo in pomagajo.” S pomočjo donatorstva je letovali 92 otrok, skupaj torej 279.

Pestro bo vse do konca leta

Kornelija Kaurin, koordinatorica dejavnosti v Domu ustvarjalnosti mladih Maribor, je predstavila predvsem letovanja in aktivnosti, ki jih vsako leto prilagajo. “Na Lentu na naših dejavnostih smo zabeležili skoraj 5700 obiskov,” je dejala ter v nadaljevanju še dodala, da svoje vsebine dopolnjujejo z ekološkimi vsebinam in tako otroke in mlade ozaveščajo o varstvu okolja.

Med počitnicami so sicer pripravili razne tematske in ustvarjalne delavnice, tematske in sredine izlete, varstva.

“V vseh dejavnostih smo prešteli čez 6400 obiskov. Bilo je več kot 650 različnih otrok, ki so prihajali na naše aktivnosti. Skupaj z obiskom varstva in Lenta pridemo do skoraj 14 000 obiskov.” 

Tudi preostali del leta bo pester. Bliža se Teden otroka, ki ga bo ZPM obeležil, prav tako prihaja še projekt Mladi za napredek Maribora, bralna značka in seveda tradicionalen obisk Dedka Mraza. 23. novembra bodo pripravili proslavo v SNG, ki bo zaključek letošnjega leta in bo obenem posvečen prostovoljstvu, prostemu času in načrtom za naprej.

Letos zbrali rekordna sredstva in pomagali 24 organizatorjem

ZPM Slovenija, ki letos praznuje 70 let, je zbral rekordna sredstva in s tem pomagala kar 24 organizatorjem letovanj, je pojasnila sekretarka ZPM Slovenije Breda Krašna. Tako se razdelili več kot 450 000 evrov. Po besedah sekretarke gre za najvišji znesek doslej.

“Iz sredstev Pomežik soncu je v dveh mesecih letovalo več kot 1000 otrok in kar 135 otrok s posebnimi potrebami, ki jih je spremljalo tudi 90 spremljevalcev,” je izpostavila.

Sredstva za letovanje ne prejmejo iz javnih virov financiranja, ampak zberejo denar popolnoma sami.