Maribor

FOTO: Veste, kaj pomeni ta prometna signalizacija v Mariboru?

Martina Lebar, 16.08.23 ob 05:54

Na Vrbanski cesti za križiščem Nad čreto v smeri vožnje proti Maribor je postavljenih kar šest prometnih znakov.

FOTO: Veste, kaj pomeni ta prometna signalizacija v Mariboru?

Na eni izmed ulic v Kamnici je prometna signalizacija zelo nenavadna. Na Vrbanski cesti za križiščem Nad čreto v smeri vožnje proti Maribor je postavljenih kar šest prometnih znakov in marsikaterega občana zbega njihov pomen.

Preverili smo, kaj točno pomeni skupek teh znakov.

To pomeni signalizacija

Na prvem drogu je prometna signalizacija (znak št. 1106-2), ki opozarja pred nevarnim ovinkom ali več zaporednih ovinkov prvi na levo.

Na tej cesti je prepovedan promet za vozila, katerih tovor vsebuje okolju nevarne snovi (npr. v cisterni), in sicer je prepovedan promet za vozila, katerih tovor vsebuje več kot 450 litrov okolju nevarne snovi (znak št. 2217). “Vozilom, ki prevažajo okolju nevarne snovi v nadaljevanju prepovedujemo vožnjo zaradi poteka ceste po Vrbanskem platoju, da v primeru nezgode ne pride do onesnaženja zajetja pitne vode,” so nam še pojasnili na občini.

Podobno je tudi z vozili, ki prevažajo nevarno blago. Tudi vozilom, katerih tovor vsebuje nevarno blago in za katere je z Evropskim sporazumom o mednarodnem cestnem prevozu nevarnega blaga (ADR) predpisana označitev vozila s predpisano oznako, je prepovedan promet na cesto (znak št. 2218).

Zakaj sta postavljena dva znaka za prepovedan promet za vozila, katerih tovor vsebuje okolju nevarne snovi, in prepovedan promet za vozila, katerih tovor vsebuje nevarno blago?

Po Evropskem sporazumom o mednarodnem cestnem prevozu nevarnega blaga (ADR) je možno brez označitve s predpisano oznako vozila, torej brez ADR table, prevažati v vozilu plinsko olje – dizelsko gorivo do 54.000 MJ energije, kar za navedeno nevarno blago znese 1.500 litrov. Torej v konkretnem primeru dostave kurilnega olja v to območje znak št. 2218 ne prepoveduje vožnje, saj takšno vozilo ne rabi oznake ADR, prepoveduje pa mu vožnjo znak št. 2217. Pri kombinaciji obeh prometnih znakov je tako prepovedana vožnja dostava tudi vozilom, ki imajo količino plinskega olja – dizelska goriva pod 1.500 litri.

Na drugem drogu je prometna signalizacija za prepovedano parkiranje (št. 2237), prepovedan promet za tovorna vozila (znak št. 2207) in signalizacija, ki oznanja, da je promet dovoljen za stanovalce in dostavo (znak št. 4602).

Prepoved vožnje vsem tovornim vozilom nad 7,5 tone že iz uvoza državne ceste na Kobansko ulico

Na Vrbanski cesti neposredno za križiščem Nad čreto v smeri vožnje proti Maribor je od postavitev znakov naprej torej prepovedano parkiranje vsem vozilom, prepovedano je tudi nadaljevanje vožnje vseh tovornih vozil (po evropski kvalifikaciji N1, N2 in N3) ter njihovih priklopnikov. Vožnja teh vozil ni prepovedana, če so v lasti stanovalcev tega območju ali se v to območje vrši dostava, pod pogojem, da tovor v teh vozilih ne vsebuje okolju nevarnih snovi ali nevarno blago.

“Prepoved vožnje vsem tovornim vozilom nad 7,5 tone največje dovoljenje mase (razen za lokalni promet) je sicer že iz uvoza državne ceste na Kobansko ulico, vendar se od križišča Nad čreto v smeri Maribora še dodatno prepoveduje promet ostalih (torej lažjim tovornim vozilom),” dodajajo na občini.

Sicer se morda zdi logično, da bi lahko generalno prepovedali promet vsem tovornim vozilom le s postavitvijo znaka št. 2217 in bi s tem zajeli tudi prepoved vožnje “cistern in ADR-ja”, vendar bi s tem onemogočili dostavo s tovornimi vozili lokalnemu prebivalstvu na tem območju. “Sicer se zavedamo, da postavljena kombinacija morda povzroča nerazumevanje s strani voznikov ‘amaterskih kategorij’ vendar vozniki ‘višjih kategorij’ (prevoz blaga in potnikov) C, CE, D in DE in tisti, ki imajo opravljeno licenco za prevoz nevarnega blaga (ADR licenca), ki jim je tudi sicer omenjena kombinacija te prometne signalizacije namenjena, dobro poznajo pomen prometne signalizacije.”

serija
Fenomen Skrito v raju: Serija osvaja srca gledalcev
smučarski skoki
Peter Prevc ponovno poletel do drugega mesta
Slovenija
Peter Prevc ponovno poletel do drugega mesta
Uredništvo , Danes ob 17:53
skoki
Nika Prevc ponovno na zmagovalnem odru
Šport
Nika Prevc ponovno na zmagovalnem odru
Uredništvo , Danes ob 15:26
Poimenovanje
Od kod ime … Greenwich?
Maribor
Od kod ime … Greenwich?
Jerneja Potočnik, Danes ob 13:51