Po tem, ko so sosedje mariborskega skate parka opozorili na uničevanje lastnine, vandalizem ter razgrajanje v poznih nočnih urah na omenjenem območju, so se “nočni obiskovalci” minuli teden spet lotili avtomata s prigrizki. Tokrat so ga povsem uničili in izpraznili.

Policisti svetujejo previdnost

Na PU Maribor o dogodku niso bili obveščeni, niti niso iz omenjene lokacije prejeli nobene tovrstne prijave v zvezi z vandalizmom ali drugimi kaznivimi dejanji. “So pa policisti 18. 8. 2020 obravnavali kaznivo dejanje velike tatvine po I. odstavku 205. člena KZ-1 (vlom v kontejner na gradbišču na škodo dveh podjetij, ki se ukvarjata s trženjem izdelkov v avtomatih). V tej zvezi je bila 14. 1. 2021 na Okrožno državno tožilstvo v Mariboru podana kazenska ovadba zoper neznanega storilca,” so še pojasnili.

Da bi zavarovali premoženje, je v prvi vrsti seveda pomembno, da so na dogajanje okrog igrišča pozorni mimoidoči uporabniki. Že pred časom so lastniki avtomatov pojasnili, da računajo predvsem na sodelovanje s stanovalci: “Ne verjamem, da bi video nadzor rešil težavo, morda pa velja pozvati stanovalce in mimoidoče, da v primeru razgrajanja opomnijo vandale, da gre za skupno dvorišče,” je takrat pojasnil lastnik.

V duhu »fair playa« pozivamo k spoštljivemu odnosu do športnih objektov in stvari v javni rabi, ki jih vsakodnevno uporabljajo številni obiskovalci iz različnih ciljnih skupin, medtem sporočajo iz Športnih objektov Maribor.

Kako kar najbolje zavarovati lastnino pred vandalizmom, smo povprašali tudi policiste, ki menijo, da je videonadzor dobra ideja. Svetujejo naj avtomati stojijo na mestih, kjer je možnost poškodovanja ali tatvine manjša (v urbanih naseljih ali v bližini le-teh, blizu vsakodnevnega gibanja ljudi, osvetljeni deli naselij oz. mest…). Če je mogoče, je smiselno del dodatno osvetliti ter ga opremiti z video nadzornimi kamerami; če ne gre drugače, pa velja razmisliti tudi o varovalni službi.

Podjetje, ki zagotavlja avtomat na lokaciji, je seveda razočarano nad objestnostjo nočnih obiskovalcev, so pa medtem na lokacijo že namestili novega. Morda tokrat za dlje časa.