V 72. brigadi Slovenske vojske, ki domuje v mariborski Vojašnici generala Maistra, so se odločili organizirati ekstremni preizkus moči. Gre za preizkus po vzoru gasilcev (Fire Combat – Ognjeni boj) ali pripadnikov specialnih enot vojske ZDA (Murph test). Na ta način so obogatili zaznamovanje današnjega državnega praznika, dneva generala Rudolfa Maistra, ki je hkrati tudi dan 72. brigade.

Najboljši je preizkus opravil v dobrih 30 minutah

Slovenska vojska je na tekmovanje ob svojih pripadnikih povabila še kolege iz Policije ter gasilskih in športnih društev. Skupno je tekmovalo 27 tekmovalcev, ki so bili razvrščeni v dve ločeni skupini in v tri starostne skupine (od 18 do 33 let, od 34 do 49 let in 50 +).Tekmovanje je bilo sestavljeno iz 110 zgibov v vesi, 220 sklec, 330 počepov, na začetku in na koncu pa je moral vsak tekmovalec preteči 1200 metrov. V omenjenih disciplinah so se pomerili fantje, edino dekle je tekmovalo v moški konkurenci. “Najboljša ekipa in posameznik bosta prejela pokal, z medaljami bomo nagradili tudi zmagovalce v posameznih kategorijah,” nam je povedal major Danijel Šuler, predstavnik poveljstva 72. brigade Slovenske vojske. Uradni rezultati tekmovanja bodo znani po 13. uri, najboljši tekmovalec pa je s preizkusom opravil v 30 minutah in  45 sekundah.

Načrtujejo, da bo ekstremni preizkus moči v prihodnjih letih postal tradicionalen. “Želimo ga še razširiti in k sodelovanju povabiti še kolege tujih vojska sosednjih držav, kot so Italija, Hrvaška, Avstrija. Da se podružimo v čast generalu Maistru.” Zaradi varnostnih pravil tekmovanja ni mogla spremljati širša javnost.