Soboto smo v večjem delu Slovenije začeli z oblaki in dežjem, v poznem dopoldnevu pa so se v Mariboru in okolici dežne kaplje spremenile v snežinke. Tako se je uresničila napoved meteorologa Blaža Štera, ki je za naš medij napovedal prvo pravo pošiljko snega.

Hladna fronta bo sicer sever Slovenije zares dosegla okoli 13. ure in zvečer prešla vso državo. Njen prehod bo marsikje pospremilo kar burno vremensko dogajanje. Zaradi hitre in zelo izrazite višinske ohladitve lahko namreč nastanejo tudi nevihte z nalivi in sodro. Meja sneženja se bo ob tem naglo spuščala, napovedujejo na Meteoinfo.

”Po zadnjih izračunih bo sneg pobelil večji del Slovenije. A ker bo sneženje žal hitro oslabelo, temperature pa se po nižinah v glavnem ne bodo spustile pod ničlo, bo marsikje le malo pocukralo,” še zapišejo.

Na jugu države bo sneženje močnejše

Nekoliko več snega je pričakovati na jugu države, kjer bo snežilo tudi ponoči. Na Notranjskem in Kočevskem ter ponekod na Dolenjskem in v Beli krajini lahko do jutri zjutraj zapade od 5 do 10, v višjih legah nad okoli 600-700 metrov nadmorske višine pa od 10 do 15 centimetrov snega. Višje bo snega še več, lokalno lahko tudi okoli četrt metra.

”Pravo idilo je jutri pričakovati tudi v višje ležečih alpskih dolinah, po nekaterih izračunih pa tudi na območju med Mariborom in Dravogradom ter na Kozjanskem, kjer lahko zapade do 10 centimetrov snega. Po naših najvišjih vrhovih je medtem že zapadlo več kot meter snega, zato se je precej povečala nevarnost snežnih plazov, ki je po podatkih Arsa sedaj v visokogorju 3. stopnje na 5-stopenjski lestvici. V prihodnjih dneh bo tako bolje ostati v dolini ali se odločiti za nižje vrhove,” še napovedo meteorologi.

Stanje na cestah

Po poročanju prometnoinformacijskega centra za državne ceste je na štajerski avtocesti pred počivališčem Polskava proti Mariboru obtičalo vozilo na voznem pasu, zato vozite previdno. Zaprt je prehitevalni pas. Na podravski avtocesti je oviran promet med Draženci in Hajdino proti Mariboru.

PUBLIC

Preden se odpravite na pot preverite kakšno je aktualno stanje na cestah: Promet.si

Na pomurski avtocesti pa je zaprt vozni pas med Močno in Pernico proti Mariboru, na uvozu Pernica proti Mariboru pa je oviran promet.