Lista za pravičen razvoj mestnih četrti in krajevnih skupnosti (LPR) in njena kandidatka za županjo Mestne občine Maribor Lidija Divjak Mirnik pozivata župana Sašo Arsenoviča k ukrepanju po razkritju sporazuma med Javnim holdingom Maribor in nekdanjim direktorjem Energetike Maribor Alanom Percem. Menijo, da so bili Mariborčani s tem oškodovani.

“Sramota, oškodovanje Maribora, oblastna aroganca in občutek nedotakljivosti spremljajo aktualno občinsko oblast”

V kolikor bom deležna zaupanja občanov na volitvah, bom tem praksam krivdnih razrešitev direktorjev javnih podjetij, ki so potem zaradi strokovnih napak v postopkih nagrajeni z neverjetnimi zneski, ki jih plačujemo občani preko komunalnih položnic, naredila konec,” poudarja županska kandidatka Lidija Divjak Mirnik.

V današnji izjavi za medije je spomnila, da je mestni svet “po mukah” končno le dobil vpogled v sporazum s Percem, njegova vsebina pa je zaskrbljujoča. “Na odgovornost je treba poklicati vse vpletene, ker so vsi znani. Teh skrivalnic mora biti konec,” je dejala in dodala, da “sramota, oškodovanje Maribora, oblastna aroganca in občutek nedotakljivosti spremljajo aktualno občinsko oblast“.

Mestni svetnik LPR Primož Juhart je Arsenoviča pozval, da se Percu javno opraviči, saj naj bi bil omenjeni sporazum dokaz, da je bil nezakonito razrešen. Od župana LPR zahteva tudi, da skliče izredno sejo mestnega sveta, na kateri bi razpravljali o vsebini omenjenega sporazuma in posledičnih ukrepih oziroma sankcijah. “Če tega ne bo storil, bomo to storili mi,” je poudaril Juhart.

Vsebina javno ni znana

Vsebina sporazuma javno ni znana, mestni svetniki pa so do njega prišli po dolgi razpravi na torkovi seji mestnega sveta. Dobili so ga v pisni obliki, v njem pa po besedah predsednika LPR Stojana Auerja še vedno ni jasnih podatkov o tem, koliko denarja je Perc dobil zaradi omenjene razrešitve.

V LPR ocenjujejo, da gre za 20 evrov na vsako gospodinjstvo, ki se ogreva pri Energetiki Maribor, oziroma 20 odstotkov celotnega dobička Javnega holdinga Maribor. “Ta denar se mora vrniti ljudem,” je dejal Auer.

Arsenovič je na torkovi seji mestnega sveta večkrat ponovil, da sam vsebine omenjenega sporazuma ne pozna in da ni sodeloval pri njegovem sklepanju. “Upoštevajoč ugotovitve nadzornikov, da Perc ni pravočasno zakupil zemeljskega plina, v sled česar so odjemalci toplote utrpeli izgubo, vodstvo mestne občine ne dvomi v pravilnost odločitve nadzornikov, ki so nenazadnje dolžni nadzirati poslovanje družbe in organa vodenja,” pa je povedal za STA v današnjem odzivu na navedbe LPR.

Za položaj mariborskega župana se bo na volitvah 20. novembra potegovalo skupno 15 kandidatov, med njimi tudi Arsenovič.

STA