V Mariboru imamo novo stensko umetnino na Ulici heroja Tomšiča v bližini Mestnega parka. Mural krasi steno garaže na zahodni strani občinske stavbe, ustvaril pa jo je 25-letni umetnik iz Ukrajine. Gre za zahvalo Sloveniji za pomoč Ukrajini, izvedeli pa smo tudi, zakaj so izbrali ravno Maribor.

Zahvala za “prelepo deželo in dobrosrčne ljudi, ki tu živijo”

Ideja za poslikavo je prišla s strani prostovoljcev Društva Ukrajincev v Sloveniji Razom spomladi 2022, približno dva meseca po napadu Rusije na Ukrajino. Kot povedo, je takrat na milijone žensk in otrok bežalo pred vojno in našlo zatočišče v tujini, tudi v Sloveniji. Slovenija je ponudila pomoč vsaki ženi in otroku, ki so prišli sem. Zato so se s to stensko poslikavo želeli zahvaliti, kot pravijo, prelepi deželi in dobrosrčnim ljudem, ki tu živijo.

Stenska umetnost je mednarodni jezik, ki ne potrebuje prevoda, saj lahko umetniki posredujejo sporočila, globoke ideje in pomen skozi slike, ki govorijo vsakemu posamezniku, ne glede na njegovo narodnost. Stenske poslikave imajo dolgo tradicijo spodbujanja misli in čustev ter se dotikajo globine duše, pojasnjujejo na društvu.

Maribor so izbrali iz več pomembnih razlogov

Kot še razlagajo, so imeli več pomembnih razlogov, da so izbrali ravno Maribor: “Maribor je čudovito mesto z edinstvenim duhom in velikim turističnim potencialom. Ponaša se z bogato kulturno dediščino, toplim in prijaznim prebivalstvom ter živahnim vzdušjem. Je mesto, ki navdihuje umetnost in ustvarjalnost. Poleg tega je Maribor pobrateno mesto z ukrajinskim Harkovom, kar smo videli kot priložnost za gradnjo mostu med bratskima narodoma. Maribor si prizadeva za medkulturno izmenjavo s pobudami, kot je ta mednarodni projekt poslikave, ki se ujema z našim ciljem spodbujanja enotnosti in medsebojnega razumevanja med narodi. Z izbiro Maribora za našo stensko poslikavo upamo, da bomo mestu dodali čar in še naprej krepili prijateljstvo med Ukrajino in Slovenijo.”

S poslikavo se poklanjajo tudi padlim v vojni

Mural, ki ga je ustvaril Konstantin Kachanovsky, prikazuje mlado, samozavestno dekle, ki simbolizira Ukrajino. Oblečena je v tradicionalno ukrajinsko obleko, na glavi nosi venec iz živih rož. Simbolične barve spominjajo na bogato kulturo in zgodovino Ukrajine. V rokah dekleta je šopek makov, ki spominja na obliko Ukrajine. Mak se uporablja tudi kot simbol spomina na vse padle v vojnah. Ta podoba simbolizira predanost in ljubezen do lastne države ter spoštovanje do tistih, ki so zanjo dali svoja življenja.

Na splošno je to umetniško delo izraz nacionalnega ponosa in spoštovanja do zgodovine Ukrajine. Sporoča, da mlajša generacija ne pozablja svojih korenin in se je pripravljena boriti za svoje pravice in svobodo, ne glede na to, kje se trenutno nahaja. Mural ima veliki pomen v svetovnem kontekstu, saj se svet sooča z izzivi, vključno z vojnami, konflikti in številnimi krizami. Gre za čas, ko je izjemno pomembno, da se ljudje združimo v enotnosti, solidarnosti, sočutju, podpori in pomoči. Mural služi kot simbol upanja in odpornosti v teh težkih časih. Opominja nas na pomen medsebojne pomoči, ne glede na naše poreklo in narodnost, za premagovanje izzivov, s katerimi se vsi trenutno soočamo. Mural predstavlja dokaz sposobnosti umetnosti, da posreduje ideje o enotnosti in skupnih vrednotah človeštva,” opiše društvo.

Zid, na katerem je že nastal ukrajinski mural, bo sicer služil tudi kot prostor za stenske poslikave iz drugih pobratenih mest. “Z velikim veseljem sodelujemo pri vašem mednarodnem projektu, ki ga organizirata mariborska mestna uprava in župan Saša Arsenovič. Z globokim spoštovanjem predstavljamo našo državo, ki s to poslikavo deli svoje sporočilo slovenskemu narodu. Veselimo se odprtja stenskih poslikav tudi iz drugih držav. Verjamemo, da ima ta projekt potencial za spodbujanje kulturne izmenjave, medsebojnega razumevanja in spoštovanja bogate raznolikosti naše svetovne skupnosti,” so še ob tem povedali Ukrajinci.

Mlad umetnik je potoval skozi Slovenijo in se vanjo zaljubil

Konstantin Kachanovsky je 25-letni umetnik iz mesta Rivne v Ukrajini, ki je znan po svojih patriotičnih in provokativnih muralih, ki izražajo njegovo stališče do ruskega napada na Ukrajino. S slikarstvom se rad ukvarja že od otroštva. Njegovo navdušenje nad monumentalnim slikarstvom se je pa začelo, ko je pet let sodeloval s skupino umetnikov restavratorjev. Z murali se je začel aktivno ukvarjati tik pred začetkom vojne.

Vedno sem sanjal, da bi delčke svoje umetnosti delil tudi izven meja Ukrajine, in zame je bila velika čast ustvariti mural v Sloveniji. Pred štirimi leti, ko sem potoval skozi Slovenijo, sem se prvič zaljubil v te pokrajine. Zato imam zelo veliko željo izvedeti več o tej neverjetno lepi državi.

Vojna je vse obrnila na glavo in tako kot večina Ukrajincev nisem vedel, kaj storiti. Kljub temu sem nadaljeval s slikanjem, tokrat sem poskušal skozi svoja umetniška dela osvetliti Ukrajino, njeno lepoto ter vprašanja, povezana z vojno in njenim vplivom. Prav tako sem imel čast sodelovati v projektu ‘kulturno pristajanje’, kjer umetniki vseh zvrsti s svojo ustvarjalnostjo pomagajo vojaškim enotam in prebivalcem okupiranih ozemelj s slikanjem, petjem, recitiranjem poezije in še več,” še pove 25-letni umetnik, ki ga je naša država očarala.