Mestna oblast lomasti po urbanih naseljih pod krinko Občinskega prostorskega načrta, ignorira javni interes, in zaradi želje po kopičenju kapitala peščice izbrancev dela v škodo stanovalcev,” so prepričani stanovalci, ki živijo med Gosposvetsko in Vrbansko cesto. Med drugim je občina za njihovim hrbtom v neposredno bližino uvrstila najvišjo stolpnico v Mariboru, ta naj bi štela kar 18 nadstropij. Združili so se v Civilni iniciativi RT-38 in odgovorne pozivajo naj odstopijo od po njihovem mnenju nezaslišanih načrtov.

Izredno negativen vpliv na bivalno okolje

Omenjeni stanovalci so se v odprtem pismu obregnili predvsem ob dva večja projekta. Prvi je rekreacijska pot med rondojem Koroškega mostu in Vrbansko cesto: “Nekaj tednov pred objavo predloga OPN že prišli geodeti, ki so odmerjali traso neke nam do takrat neznane rekreativne poti – kar skozi naselje, tik ob hišah. Kot bi rekreativci in sprehajalci ob vseh naravnih danostih okoliških travnikov in gričevja želeli ravno pogleda v spalnice in vrtove okoliških hiš. Kmalu za tem pa je stanovalce na Njegoševi – na avtomobilih, parkiranih ob hišah, pričakal zataknjen listek za brisalcem, da je zdaj drugače, kot je bilo preteklih 30 let in da tam, pred svojimi hišami, kjer živijo vrsto let, pač ne morejo parkirati. Povračilni ukrep zaradi vprašanja zakaj se izvajajo meritve? Kdo ve. Mi vsekakor ne. Nič hudega, smo rekli. Ostane nam še OPN, kjer lahko podamo predloge!” so v zapisu pojasnili stanovalci.

predvidena rekreativna pot.

Nadalje so med zastavljenimi projekti našli še načrt za 18 nadstropno stolpnico tik ob naselju hiš: “V iskanju (ne)smisla prej opisane rekreacijske poti pa smo naleteli na pravo urbanistično atomsko bombo! Le nekaj metrov od naselja je namreč kot strela z jasnega priletela predvidena dovoljena gradnja P+18 (da – osemnajst!) nadstropne stolpnice z večnadstropno kletno garažno hišo. Govorimo o možnih 1000 novih stanovalcih na območju brez funkcionalnega zemljišča, brez prometne študije, brez infrastrukturne podpore v šolah, vrtcih! Brez razlage, vprašanja, seznanitve. Čisto po tihem, na poti čudovitega pogleda na Kalvarijo, ko se peljemo čez Koroški most, pred naseljem nizkih hiš, kjer ne smeš niti pomisliti na dvig ostrešja. Na samem robu vodovarstvenega območja si je nekdo zadal, da bo zgradil gigant, za katerega ne rabiš bit krajinski arhitekt, urbanist ali kakšen drug strokovnjak, da vidiš, da je začrtan izključno v prid zasebnemu investitorju, ne javnemu interesu, kaj šele v ponos podobi mesta. 18 nadstropna stolpnica z večnadstropno podzemno garažo bi naj postala simbol Maribora?”

Govorimo o možnih 1000 novih stanovalcih na območju brez funkcionalnega zemljišča, brez prometne študije, brez infrastrukturne podpore v šolah, vrtcih!

Kako lepo se je bralo v najavi Mestne občine Maribor, da lahko javnost sodeluje pri oblikovanju OPN s pripombami in predlogi. Prebivalci mesta smo se počutili poklicane, da preverimo svojo okolico in sodelujemo pri vsebinskem oblikovanju s ciljem dviga kakovosti bivanja v našem mestu,” v pismu nadaljujejo stanovalci, ki pa so menda kmalu ugriznili v kislo jabolko, kajti njihovi ugovori so bili gladko spregledani in pomisleki zavrnjeni.

Hkrati so bili roki za oddajo pripomb nenormalno kratki – le en mesec, da preveriš, ali ni kje kakšen poseg, ki bi tebi in tvojim otrokom, ki so si želeli živeti tukaj popolnoma spremenil življenje.

Megalomanska zgradba bo povsem skazila področje, še opozarjajo stanovalci, ki verjamejo, da nova zgradbe ne bi bila le trn v njihovi peti, temveč bi imela vpliv na Maribor kot celoto: “Kje je tukaj skrbnost in sledenje javnemu interesu, ki je nenazadnje z zakonom zapovedano? Kdaj so potekala pogajanja in kdaj sprejeli predlogi, strokovna mnenja, podlage, prometne in druge študije, za katere mi nismo vedeli in še vedno ne vemo? Ali je kdo imel prednost pri odločanju in vplivanju?,” se sprašujejo stanovalci in nadaljujejo:

Vsa ta vprašanja in še marsikatero drugo potrebuje odgovore. Ne naslavljamo jih na mestno oblast z županom Sašom Arsenovičem na čelu, ker so bile naše pripombe na OPN z lahkoto zavržene, saj so se zadeve, kot kaže, “pritihotapile” v OPN z namenom, da bi se tam skrile. Nagovarjamo javnost – v prvi vrsti občane in občanke Maribora in mestne svetnike, ki bodo o predlogu OPN že kmalu odločali. Nagovarjamo tudi vsa ministrstva, predvsem Ministrstvo za infrastrukturo in Ministrstvo za okolje in prostor. Tudi na ARSO bi morali reagirati, pa so očitno vse varovalke javnega interesa zatajile. Kaj se je zgodilo z Mestnimi četrtmi, da niso opazile in prestregle tako grobega posega v prostor?

“Maribor se je znašel v Štoparskem vodniku po Galaksiji”

Maribor se je znašel v Štoparskem vodniku po Galaksiji. In odgovor ni 42. Mi pa se bomo borili dalje! Že 23. avgusta 2022 na srečanju z Mestno četrtjo Koroška vrata v Razstavnem salonu Urban (Grajska 7) ob 17. uri, kamor vabimo vse, ki smo jih tukaj posredno ali neposredno nagovorili,” so odločeni ogorčeni stanovalci, ki napovedujejo, da nikakor še niso rekli zadnje.