Severni sij oziroma aurora borealis nastane, ko delci ob sončevih izbruhih poletijo proti Zemlji s hitrostjo do 72 milijonov kilometrov na uro. V trenutku, ko trčijo v zemljino atmosfero, pa jih vidimo kot čaroben barvit pojav, piše N1.

Barve so odvisne od elementov, ki so prisotne v atmosferi. Za rdečo barvo poskrbi dušik, za zeleno pa kisik iz atmosfere, je za spletno stran Space pojasnil astronom Billy Teets, direktor observatorija Dyer univerze v Nashvillu.

Velik sončev izbruh so astronomi zaznali včeraj, oblak naelektrenih delcev pa je potoval proti Zemlji, je za N1 povedal astrofizik Andrej Guštin, direktor zavoda Cosmolab, ki se ukvarja s popularizacijo astronomije, astrofizike in vsem, kar je povezano z vesoljem, ki je za medij tudi napovedal zmerno veliko možnost, da se bo pojav videl tudi v Sloveniji. Njegove napovedi pa so se uresničile.

Foto: Bralka Anja Škof

Tako pa je bil severni sij videti iz okolice Maribora. Fotografije nam je posredovala bralka Anja Škof in zapisala, da se je ta čudovit prizor videl v Rušah, med 18.10 in 18.20 uro.

Severni sij je bil viden tudi drugod po Sloveniji.