Na urbanem sprehodu so nato razmišljali predvsem o urejenosti centra mesta iz vidika prometa.

Prostovoljke in prostovoljci skupine “Mladi za mesta proti podnebnim spremembam” z dvema aktivnostma sodelujejo v obeležitvi Evropskega tedna mobilnosti v Mariboru. V prvem delu so predstavili dokument, ki so ga pripravili, v drugem pa so se sprehodili po mestu.

Lokalni program za mladino v kontekstu podnebne krize

Prostovoljci so v šolskem letu 2021/22 pripravili dokument, ki nekatera področja Lokalnega programa za mladino Mestne občine Maribor 2016-2021, obravnava v kontekstu podnebne krize, saj želijo v času priprave novega programa opozoriti na nespregledljivost najhujše katastrofe današnjega časa. “Izbrale/i smo štiri področja: izobraževanje, stanovanja, zaposlovanje in promet (mobilnost), ki se v marsičem stikajo tudi s politično participacijo mladih, kar se konec koncev manifestira tudi v dokumentu pred vami,” so ob tem zapisali.

Mladi smo tisti, ki bodo na najbolj občutili posledice podnebnih sprememb, saj bomo morali tudi v prihodnje z njimi živeti, s posledicami pa se soočamo vse generacije že dandanes. Ker odločevalci/ke pogosto preslišijo zahteve mladih, smo pripravili dokument, kjer so zbrani predlogi s področij, na katera lahko vsaj deloma vplivamo na lokalni ravni in se v veliki meri dotikajo prav sedanjosti in prihodnosti mladih,” so med drugim zapisali v dokumentu, ki ga lahko preberete na tej povezavi.

Prostovoljci so dokument predstavili Mestni občini Maribor, nato so se z drugimi prostovoljci in Markom Peterlinom iz Inštituta za politike prostora (IPOP) sprehodili po centru mesta. Na urbanem sprehodu so skupaj razmišljali predvsem o urejenosti centra mesta iz vidika prometa.

Dogodek poteka v sklopu evropskega tedna mobilnosti, ki ga organizira Mestna občina Maribor.