Včeraj smo poročali o dveh ogromnih kroglah, ki so jih postavili na dveh objektih na Puhovi ulici v Mariboru, ki sta zaradi svojega nevsakdanjega videza, med stanovalci naselja v bližini in številnimi mimoidočimi pritegnila številne poglede in zanimanje. Po današnjem daljšem poizvedovanju pri pristojnih službah smo vendarle prišli do odgovora čemu sta namenjana objekta z ogromnima kroglama na strehi.

Dve vesoljski bazni postaji

Na DARS-u, ki je upravljalec zemljišča na katerem stojita kupoli, so za Maribor24.si pojasnili: “Objekta nista v lasti družbe DARS, je pa DARS za potrebe postavitve in obratovanja dveh baznih postaj za vzpostavitev komunikacije s satelitom TRISAT-R podelil služnost družbi za vesoljske tehnologije.”

Kot kaže smo v Mariboru tako dobili nove bazne postaje za komunikacijo s sateliti v vesolju.

Novi slovenski satelit Trisat-R so v preteklih dneh prepeljali iz Maribora na Francosko Gvajano, od koder bo predvidoma 7. julija poletel z raketo v vesolje. Njegov osnovni namen je opravljanje meritev ionizirajočega sevanja v srednji Zemljini orbiti z namenom modeliranja okolja magnetosfere in boljšega razumevanja vesoljskega vremena.

Trisat-R je institucionalna demonstracijska misija, ki jo kot primarni izvajalec izvaja Fakulteta za računalništvo, elektrotehniko in informatiko Univerze v Mariboru (FERI) po pogodbi z Evropsko vesoljsko agencijo (Esa) ter v sodelovanju z Evropsko organizacijo za jedrske raziskave (Cern) in slovenskim podjetjem SkyLabs.

Zaradi visoke Zemljine orbite se satelit Trisat-R po svojem utirjenju in novem življenjskem ciklu ne bo približeval Zemlji in izgorel, temveč se bo počasi oddaljeval od Zemlje in v vesolju ostal za vekomaj.