Vinska klet pod imenom Hiša Joannes Protner iz Malečnika je znana daleč naokoli. Ne samo po vinih, temveč tudi po Ani Protner, aktualni slovenski vinski kraljici. Protnerjevi obdelujejo 13 hektarjev vinogradov, ki se nahajajo v okolici Maribora, med njimi je osem hektarjev ekoloških. V vinogradih prevladujejo bele sorte, med katerimi je največ renskega rizlinga, okoli 20 odstotkov je rdečih sort (modri pinot, modra frankinja). Njihova vina dozorevajo v vinski kleti s kapaciteto 50 tisoč litrov, v kateri so poleg sodov iz nerjavečega pločevine tudi leseni, v katerih je prostora za okoli 15 tisoč litrov vina.
Isto vino so deset mesecev zoreli v treh različnih posodah
Od lanskega oktobra je v njihovi vinski kleti betonska cisterna v obliki jajca, ki tehta več kot tisoč kilogramov. Je iz neobdelanega betona s prostornino 980 litrov. “Tovrstne betonske posode že zelo dobro poznajo na Primorskem. Potem ko smo obiskali nekaj tamkajšnjih vinarjev, smo izvedli, da naj bi vino v betonskih posodah štirikrat hitreje zorelo kot v lesenem sodu. Ob tem so nam Primorci povedali, da so takšne cisterne bolj kot za njih primerne za štajerske vinarje, saj imajo oni v vinu premalo kislin. V Sloveniji sta dva proizvajalca tovrstnih cistern, mi smo jo kupili od enega,” nam pove Boštjan Protner in doda, da je njegov sin, ki je letos zaključil srednjo vinogradniško šolo v Avstriji, delal zaključni šolski poskus, v katerem je uporabil tudi “betonsko jajce”. “Isto vino, renski rizling, smo za deset mesecev natočili v betonsko cisterno, v manjši inox sod in v leseni akacijev sod. Po opravljenih analizah na šoli so prišli do zaključka, da je bil renski rizling iz betonske posode najboljši.”
Zanimanje za vino so pokazali celo v Ameriki
Vino iz omenjenega “betonskega jajca” so po enajstih mesecih ustekleničili, zanj pa že imajo naročilo za izvoz v Ameriko. “Naš klasični renski rizling, preden gre na trg, zori dve leti; eno leto v lesenem sodu, drugo leto v inox posodi. Tega iz betonske cisterne pa smo lahko dali na trg že po enem letu. Vino predstavlja kombinacijo zrelosti in svežine, skratka nekaj, kar nam je v paleti renskih rizlingov do zdaj manjkalo. Sodeč po analizi ima vino vse potrebno; visok alkohol, visoke kisline, nizek pH, …” Ko bodo zaključili z letošnjo trgatvijo, bodo betonsko cisterno, napolnili z vinom letošnjega letnika.