Včeraj so mladi kustosi v Galeriji Media Nox otvorili razstavo Slikoviti svetovi Luigija Kasimirja v okviru projekta Mladi kustos, ki ga izvajajo v sodelovanju z Oddelkom za umetnostno zgodovino, Filozofske fakultete Univerze v Mariboru in Pokrajinskim muzejem Ptuj – Ormož.

[[image_2_article_62154]]

"Lani in predlani so se študentje ukvarjali z Miheličem, zato jim je bil letos dodeljen Louigi. S tem smo se ukvarjali že od septembra, bolj podrobno pa z začetkom novega semestra, torej oktobra. Danes je otvoritev tukaj, potem pa se februarja selimo še na Ptuj, kjer bomo v sklopu tega organizirala še razna predavanja in s tem razširili projekt," so nam zaupali organizatorji.

Mladi kustosi so bili Marko Balažič, Monika Gerečnik, Ana Pleteršek, Rebeka Prelog, Jan Slaček, Lara Tumpej in Lucija Zemljič.

Ta razstava je za študente praktičen projekt

Študenti 3. letnika dodiplomskega študija na Oddelku za umetnostno zgodovino Filozofske fakultete Univerze v Mariboru v Galeriji Media Nox razstavljajo izbrana dela na Ptuju rojenega grafika Luigija Kasimirja (1881–1962). Evropsko priznan umetnik je namreč zapustil kakovostne grafike, ki so nastale kot spomini na njegove domače kraje, potovanja v bližnje in tudi bolj oddaljene kraje (Bruck, Salzburg, München, London, Rim, New York in drugam) ter kot dokumenti vojnega opustošenja. Na razstavi so predstavljene skrbno izbrane romantične vedute in grafike s pomembno dokumentarno vrednostjo, kar so prenesli tudi v koncept razstave. Kasimirjeve grafike namreč skoraj vedno temeljijo na vedutah; tudi takrat, ko so v ospredje postavljene figure, ni zanemaril njihovega okolja in pogleda na mesto. Hkrati je v njegovih delih razviden občutek za prikazovanje detajlov in različnih tekstur. S svojimi deli je ujel motive domačega in rojstnega kraja, mest, ki jih je obiskal na mnogih potovanjih, ter uničenje na zahodni in vzhodni fronti prve svetovne vojne. Obiskovalcem so tako predstavili že znane in neznane svetove takratnega časa.

[[image_1_article_62154]]

"Razstava sama nam veliko pomeni, saj gre za nek praktičen projekt, ki v bistvu sledi našim teoretičnim predavanjem. Glede na to, da v predavalnicah ves čas poslušamo gola besedila, se nam zdi zelo pomembno, da smo tudi sami del tega sveta in, da vidimo, kako se razstava dejansko pripravi," nam je pojasnila študentka Monika Gerečnik, ki je pomagala pripraviti razstavo.

Grafike bodo v Galeriji Media Nox na voljo do 15.2.2024.