Območno obrtno-podjetniška zbornica Maribor in Štajerska gospodarska zbornica v sodelovanju z že nekaj drugimi partnerji letos osmič pripravljata karierni sejem poklicev in izobraževanja za osnovnošolce in dijake srednjih šol. Dvodnevni dogodek se je začel danes, prvič doslej pa bo potekal v Univerzitetnem športnem centru Leona Štuklja.

Karierni sejem, ki ga je lani obiskalo okoli 4000 ljudi, je namenjen učencem višjih razredov osnovnih šol in dijakom višjih letnikov srednjih šol, pa tudi njihovim staršem ter svetovalnim in drugim strokovnim sodelavcem s področja karierne orientacije mladih. Večino obiskovalcev predstavljajo organizirane skupine, letos bodo tako na sejem prišli iz skoraj 40 osnovnih šol iz Maribora in širše okolice, poroča tudi STA.

Na enem mestu mladim predstavljajo možnosti za nadaljevanje izobraževalne ali poklicne poti ter prispevajo k zmanjšanju neskladja med ponudbo in povpraševanjem na lokalnem trgu dela. Fundacija Prizma se posebej osredotoča na promocijo iskanih poklicev in prihodnjih zaposlitvenih priložnosti, vključno z inovativnimi pristopi, kot je soba pobega, medtem ko mariborska univerza predstavlja svoj karierni center za povezovanje študentov, diplomantov in delodajalcev.

Dr. Emilija Stojmenova Duh, ministrica za digitalno preobrazbo: Na Ministrstvu za digitalno preobrazbo smo zelo veseli, da smo letos tudi mi del tega dogodka. Namreč gre za dogodek, ki je res odlična praksa, kako lahko različne organizacije v mestu sodelujejo skupaj in poskrbijo za to, da pokažemo mladim, da so pomembni za naše mesto, da imajo karierne priložnosti in da je njihova prihodnost v Mariboru.

Med soorganizatorji, kot je Mladinski kulturni center (MKC) Maribor, ki se osredotoča na neformalne oblike izobraževanja, bodo gostili dogodke, kot je živa knjižnica, ter povabili ljudi z zanimivimi poklici. Predstavitve iskanih poklicev bodo potekale na 136 razstavnih enotah v obrtno-podjetniški ulici, kjer se bo predstavilo številna podjetja. Mariborska obrtno-podjetniška zbornica in Štajerska gospodarska zbornica poudarjata sodelovanje okoli 25 podjetij na sejmu, ki želijo mladim predstaviti iskane poklice in tako omiliti pomanjkanje kadra na trgu dela.

Aleksander Saša Arsenovič, župan MO Maribor:Izjemno me veseli, da je karierni sejem, ki ga organiziramo od leta 2017, vsako leto večji, tako na strani razstavljalcev, kot na strani obiskovalcev. Mladi začutijo, da nam je mar za njihovo karierno prihodnost in je to tudi za njih priložnost, da spoznajo ne samo poklice prihodnosti, ampak se tudi med seboj pomrežijo.

Obiskovalci bodo lahko na dogodku spoznali različne poklice, izobraževalne ustanove in programe ter se udeležili koristnih delavnic in predavanj za načrtovanje izobraževalne in karierni poti. Poleg tega bodo pridobili informacije o trgu dela, iskanih poklicih in poklicih prihodnosti ter imeli priložnost za vzpostavitev stika z možnimi delodajalci za zaposlitev ali prakso.

Dogodek tudi omogoča povezovanje z kariernimi svetovalci in organizacijami, ki nudijo podporo pri kariernem načrtovanju, ter spoznavanje organizacij, ki se posvečajo izobraževanju, usposabljanju in zaposlovanju mladih invalidov. Hkrati se obiskovalci seznani z mladinskim delom ter programi, ki jih izvajajo mladinski centri in druge organizacije, specializirane za področje mladine.

Utrinki s sejma: