Župan mestne občine Maribor Saša Arsenovič je danes dopoldne na stojnici pred sedežem mestne občine začel z zbiranjem podpisov podpore za ponovno kandidaturo za župana in mestni svet. Med prvimi so mu podpis podpore namenili nekateri vrhunski mariborski športniki Klemen Kosi, Katja Fain, Tomaž Barada, Metka Šparavec Malenko, Peter Možič, Tyra Barada, … Podprla sta ga podžupana Samo Peter Medved in Gregor Reichenberg, prav tako Milan Jarc, predsednik  Medobčinske nogometne zveze Maribor, opazili smo tudi Melito Petelin, ki bo v mestni svet kandidirala na Arsenovičevi listi.

Arsenovič je v izjavi za javnost povedal, da se je mesto z njegovo ekipo v zadnjih štirih letih razvilo in iz nazadovanja prešlo v razvoj. Dejal je, da nikoli ni bil član nobene stranke, in da tudi tokrat kandidira kot neodvisni kandidat. “Do sedaj sem se vedno pogovarjal z vsemi, tako bo tudi po volitvah, če bomo seveda sploh v mestnem svetu. Strmel bom k temu, da naredimo močno koalicijo, ki se bo lahko hitro odzivala na vse izzive, ki nas čakajo.” Pravi, da je bil iztekajoči se mandat zahteven in da je morda včasih manjkala komunikacija, saj je bilo v koaliciji, dokler je bila, 12 različnih strank in list. Zato je bilo potrebnega veliko usklajevanja.

Ne boji se, da ne bi začetih projektov dokončali in začeli z novimi

Med opravljenim je izpostavil Center Rotovž, minorite, urejanje mestnega jedra, dokončanje stadiona Ljudski vrt, Pristana, obnovljeno dvorano Tabor, OFEM 2022. Po njegovih besedah je na področju turizma Maribor povezan s Štajersko in Pohorjem, nočitve in obisk rastejo. “V času covida smo imeli v prvem valu najmanj okužb v Sloveniji, popolnoma smo spremenili delovanje mestne uprave in kljub covidu uspeli izvesti projekte, ki so sofinancirani s strani države ali Evrope. Na področju zdravstva smo zaznali potrebe na Magdaleni, kjer bomo preko arhitekturnega natečaja prišli do tega, da bomo lahko kmalu začeli z zidanjem, tik za tem je Tezno s spremembo OPN-ja. O participaciji občanov je mesto sanjalo. Na tem področju ne samo, da smo izvedli veliko projektov, temveč smo za naslednje proračunsko obdobje ta znesek dvignili.”

Arsenovič se, kot pravi, z ekipo, ki je polna idej, znanja, kompetenc ter je v štirih letih postala širša, ne boji, da ne bi začetih projektov dokončali in začeli z novimi, ki bodo pripomogli k temu, da bo bivanje v mestu za meščane še boljše. “Da bomo stanovanjsko gradnjo uspeli še bolj povezati z gospodarstvom in z kreativnim razvojnim razmišljanjem in na ta način v regiji ohranjali kapital, ki ga imamo v znanju.”

Katerim področjem bo pozornost namenjal v morebitnem prihodnjem mandatu?

Za morebitni naslednji mandat Arsenovič pravi, da bodo v ospredju energetika, samozadostnost, samooskrbnost, diverzifikacija energetskih virov. “Šli bomo v smer fotovoltaike, izkoriščanje termalne energije, toplotnih črpalk, biomase, … Do zdaj je bilo mesto, kar zadeva daljinsko ogrevanje, odvisno le od plina, zaradi dogajanja po svetu moramo od tega vira bolj ali manj vstran.”  Nadaljeval bo, kot pravi, z digitalizacijo, zelenim prehodom in vključevanjem ruralnega dela v urbanega. “Sedaj je čas, da damo več sredstev predvsem za programe.”

Pravi tudi, da je pomembno, da imajo Mariborčani najboljše vrtce in šole ter da bo nadaljeval z investicijami v cestno infrastrukturo. “Omenim lahko zahodno, južno obvoznico, podhod Ledino, predor, za katerega imamo podpisan sporazum. Upam, da bomo uspeli dobiti višjo povprečnino oziroma drugačen način financiranja, da bo več denarja za prepotrebne preplastitve cest. Del tega rešujemo z umeščanjem približno 100 kilometrov kolesarskih poti.”