Letošnja zimska sezona bo pestra tudi v Botaničnem vrtu Univerze Maribor. Vodstvo vrta se je za odprtje tudi pozimi odločilo, saj je lahko vrt tudi v tem letnem času zelo atraktiven in da se ogled vrta resnično izplača. ”K odločitvi je pripomogla tudi želja naših rednih obiskovalcev. To nas še posebej veseli, da so tudi obiskovalci prepoznali lepote, ki jih ponujajo rastline v zimskem obdobju. Delovni čas vrta smo prilagodili obratovanju prodajalne pred vhodom v botanični vrt zato ni dodatnih stroškov s prodajo vstopnic,” pojasnjuje dr. Andrej Šušek, vodja botaničnega vrta.

 

V vrtu tudi rastline, ki so jih načrtno zasadili za zimski interes

V Botaničnem vrtu osebje Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede skrbi za številne vrste v naravi ogroženih rastlin ter vzgaja kakovostne stare sorte jablan in hrušk. Poleg avtohtonega rastja Pohorja in severovzhodne Slovenije v vrtu uspevajo tudi drevesa, grmovnice, trajnice in številne zdravilne ter vodne rastline iz Azije, Afrike, Severne ter Južne Amerike in Avstralije.

V nasadu domačih in eksotičnih dreves tako med drugim rastejo več kot 120 let stare sekvoje, klek z obsegom 364 cm, kavkaške jelke, kanadske čuge, Lawsonove ciprese, rdečelistna bukev, macesni, magnolije in tise.

V zbirkah rastlin pa so tudi take, ki jih v vrtove načrtno sadijo za zimski interes – bodisi cvetijo, imajo zanimive plodove ali so pomembne strukturne rastline v vrtu. Zanimivosti, ki si jih je pozimi v vrtu vredno ogledati, so zagotovo pozimi cvetoče grmovnice, grmovnice in drevesa z barvitim lubjem in velika zbirka zimzelenih iglavcev, ki prihajajo iz vseh kontinentov. V mesecu januarju v času toplejših zim pa že zacvetijo zvončki, kmalu za njimi tudi drugi znanilci pomladi.

Foto: Botanični vrt UM

”Pozimi lahko bolje opazujemo življenjsko pestrost, povezanost živali in rastlin, saj rastline različnim vrstam živali nudijo zatočišče in hrano,” nam pove dr. Šušek in doda, da je vrt odlična priložnost za obiskovalce, da si pridobijo ideje, kako lahko svoj zimski vrt uredijo tudi doma.

Dogodki in vodeni ogledi v novem letu

V Botaničnem vrtu pa za obiskovalce organizirajo razne dogodke in vodene oglede. V letošnji zimski sezoni bodo dogodke za obiskovalce, v smislu praktičnih prikazov in strokovnih tematskih vodenj izvajali v mesecu februarju.

Cene bodo v letu 2023 ostale enake. Z januarjem 2024 se bodo oblikovale cene za zimski čas, ki traja od decembra do marca.

Zimska izobraževalna predavanja pa se bodo začela v januarju 2024, potekala bodo tedensko – ob četrtkih na gradu Hompoš, kjer je sedež FKBV. Izobraževanja bodo izvajali na gradu, ker v vrtu nimajo primernih ogrevanih prostorov za take dejavnosti, nam pojasni dr. Šušek.

V prihodnje načrtujejo še dodatne zasaditve in kolekcije rastlin

Za uspešno izvajanje nalog Botanični vrt Univerze v Mariboru pa bi nujno potrebovali ustrezno infrastrukturo, pravi naš sogovornik. ”Potrebna je prenova obstoječih, dotrajanih objektov ter dograditev novih. Obstoječa upravna stavba je potrebna obnove in razširitve. Izgraditi bi bilo potrebno večnamenski objekt, rastlinjak, skladišče in garaže za stroje.”

V načrtu pa je tudi izgradnja vodnega zajetja, ki bo omogočalo potrebno površino za zbirko obvodnih in vodnih rastlin, prav tako pa pomembno vplivalo na mikro-klimatske pogoje in nudilo življenjski prostor vodnim in obvodnim živalim. Ob tem pa še načrtujejo tudi nove zasaditve in kolekcije rastlin.