Maribor

DNEVNA: V središču prenove Hiše stare trte bodo štajerski vinarji

Petra Zemljič, 05.09.23 ob 04:00

Najstarejša trta na svetu je najbolje obiskana turistična znamenitost v Mariboru.

DNEVNA: V središču prenove Hiše stare trte bodo štajerski vinarji

Zavod za turizem Maribor je v okviru Javnega razpisa za sofinanciranje vlaganj v javno in skupno turistično infrastrukturo in naravne znamenitosti v turističnih destinacijah uspešno prijavil projekt Prenova opreme Hiše Stare trte. Celotna vrednost prenove Hiše Stare trte je 510.563,08 evrov, pričakovana višina sofinanciranja pa znaša 328.669,46 evrov. Časovnica projekta načrtuje, da bi letos pričeli z izvedbo potrebnih postopkov, projekt pa bi se zaključil jeseni 2024, so sporočili iz Zavoda za turizem.

Foto: Jernej Borovinšek

Multimedijska podpora

“Prenova bo zajemala gradbeno-obrtniška dela, prenovo električnih in strojnih inštalacij ter digitalizacijo prostora. Poleg tega bomo uredili tudi WC za invalide, poskrbeli za naravno svetlobo (menjava oken) in postavili najdaljšo mizo za vinske degustacije v Mariboru. V središču prenovljenega prostora bodo štajerski vinarji in njihova odlična vina. Vinske degustacije bodo po novem potekale sede, za interaktivno spoznavanje lokalnih vin bodo na voljo tablični računalniki z aplikacijo.  Obiskovalčevo izkušnjo pa bo nadgradila ambientalna multimedijska podpora (projekcije in ekrani), ki bo nameščena čez celoten prostor,” so še odgovorili v Zavodu za turizem.

Najstarejša trta na svetu je najbolje obiskana turistična znamenitost v Mariboru; letno jo obišče do okoli 60.000 domačih in tujih obiskovalcev. Hiša Stare trte, po kateri se trta vzpenja, je hkrati tudi vinoteka z več kot 200 vinskimi etiketami okoli 50 lokalnih vinarjev in prireditveni prostor za vinsko kulinarične večere in protokolarno obarvane dogodke, ki jih v štajerski prestolnici posvečajo Guinnessovi rekorderki. Sem spada rez najstarejše trte, Festival najstarejše trte s svečano trgatvijo in tako naprej.

Najstarejša trta tudi simbolizira vrhunsko gastronomsko ponudbo v mestu in na bližnjem podeželju, vključno z edinstvenimi vinsko-kulinaričnimi prireditvami, kot sta Žametna večerja med vinogradi in največje martinovanje pri nas.

Foto: Jernej Borovinšek

Mednarodna prepoznavnost

“Zgodba najstarejše trte sveta in vrhunska gastronomska ponudba sta dosegli tudi mednarodno prepoznavnost: v okviru globalne platforme European Best Destinations je Maribor v tekmovanju za najboljšo evropsko destinacijo v letu 2023 zasedel odlično tretje mesto, ob tem pa celo prejel naziv najboljše evropske kulinarične destinacij. Po 21 dneh glasovanja za 21 evropskih destinacij je štajerska prestolnica z več kot 68.600 zbranimi glasovi prehitela turistične ikone, kot so Dunaj, London, Kopenhagen in Praga, med kulinaričnimi destinacijami pa Rim, Porto in Pariz,” so še zapisali v Zavodu za turizem.