Letošnje leto Festivala Lent ne bo prav veliko na Lentu. Razlog je prenova, ki bo, kot kaže, trajala še nekaj časa, sporoča Maša Stošič iz Narodnega doma. Iz Mestne občine Maribor pa so nam potrdili, da obnova ne bo zaključena, kot so sprva predvideli, to je do 31. maja. Kdaj bo, še ne vedo, saj se glede termina dokončanja gradbenih del še usklajujejo.

Glavni oder bo na Trgu Leona Štuklja

V Narodnem domu trenutno neposredno na Lentu načrtujejo KMŠ oder, ki bo stal v bližini Mariboxa. Dogodke sicer načrtujejo tudi v Sodnem stolpu in v Minoritih, ostala prizorišča pa bodo razporedili po mestu. Veliko prizorišč ostaja: Glavni oder bo, kot že nekaj let, na Trgu Leona Štuklja, Art kamp z Odrom Triglav v Mestnem parku, Salon glasbenih umetnikov ostaja v Dvorani Union, Muzika na cesti bo na Grajskem trgu. Največja sprememba od lanskega leta bo postavitev Jurčkovega – Večerovega odra, ki se s svojega mesta ob Vodnem stolpu seli na Glavni trg. “Ta sprememba je prišla precej nepričakovano, šele pred časom smo izvedeli, da se bodo tudi tam začela gradbena dela in da se moramo umakniti. Za prostor uličnega gledališča se še odločamo, najverjetneje pa ga bomo umestili na Trg svobode ali pa na Trg generala Maistra,” navaja Maša Stošič.

Razlogov je več

Kot sporočajo iz občine, je razlogov za zamik več, med drugim izvajajo več projektov na istem območju (projekt visokotemperaturne TČ ter nov servisni vhod v Pristan, vročevod, ki ga izvaja Energetika Maribor, ter projekt izvedbe zavarovanja brežin Drave, ki ga izvajajo Dravske elektrarne Maribor). Šlo naj bi tudi za slab kataster komunalne infrastrukture in je potrebno  veliko prilagajanja na samem mestu, posledično se spreminja projektna dokumentacija. V občini dodajajo še “nepredvidena dela in zamudo izvajalca pri sami operativni izvedbi del.”

Sinonim za festivalsko vzdušje

Direktor Narodnega doma Vladimir Rukavina pove, da festival že vrsto let ne poteka zgolj na Lentu, njihova želja je tudi bila, da poteka po mestnem središču in seveda v parku. “Letošnji program Festivala Lent smo na nabrežju načrtovali v podobnem obsegu kot lani, a so nam gradbena dela to preprečila. Seveda računamo, da se bomo po zaključeni obnovi ponovno vrnili tja, tudi upanja na Veliki plavajoči oder, ki je s kapaciteto tribun nujen, da lahko ponudimo nastope svetovnih zvezd, še nismo opustili. Seveda pa Festival Lent že dolgo ni sinonim za lokacijo, temveč za festivalsko vzdušje, ki ga pričaramo vsak začetek poletja v Mariboru, in za kakovosten program.”

Razpršenosti po mestu so do neke mere že navajeni, kajti festival je po njegovih besedah živa tvorba, ki se vsako leto spreminja in razvija. Vsekakor so se v letih organizacije festivala izmojstrili tudi v improvizaciji, dodaja Rukavina. Festivalska ekipa namreč že od začetkov festivala vzpostavlja nova prizorišča in oživlja zaspane predele mesta. “Sicer je vzpostavljanje prizorišč vedno neločljivo povezano z dodatnimi stroški, saj je treba zagotoviti vso potrebno infrastrukturo, a hkrati nam to omogoča, da mesto vsakič znova pokažemo v nekoliko drugačni luči, še bolj raznoliko in pisano.”

Raznolikost programa

Letošnji program je dober in raznolik, nadaljuje, vsekakor pa ga je preveč, da bi ga lahko zaobjel v celoti. Izpostavlja Folkart, ki je postavil temelje za Festival Lent, in letos poteka že petintridesetič. Na Glavni oder pride Klemen Slakonja s svojim Medium Rare bandom, letošnji Evrovizijci Joker Out, pa simfonična Rock Opera, ki je navdušila že lani, letos pa se bodo predstavili s programom, v celoti sestavljenim iz uspešnic skupine Queen.

Videli bomo Indexe, sarajevske rockovske legende, ki se jim bodo na skupnem odru pridružili tudi velikani jugoslovanske glasbene scene, kot so Halid Bešlić, Dado Topić, Hari Mata Hari, Neno Belan in Zoran Predin. “Ko smo že pri legendah, je seveda treba omeniti tudi slovenske, vsaj nepogrešljivega poeta prekmurskih ravnic, Vlada Kreslina. Legendaren je tudi Tržaški partizanski zbor Pinka Tomažiča, ki letos praznuje petdeseti jubilej. Na Minoritih nas bo s sevdahom začaral unikatni Božo Vrećo, na istem odru pa bo potekal tudi Jazz Lent.”

Odličen Jazz Lent

Prav Jazz Lent je ponovno uspel privabiti resnično velika imena. “Kot prvega bomo na odru v Minoritih gostili Manuja Katchéja, francoskega bobnarskega virtuoza, ki je v živo nastopal s Stingom in Petrom Gabrielom, kot studijski glasbenik pa gostoval na posnetkih glasbenih velikanov, kot so Tori Amos, Jeff Beck, Dire Straits, Jan Garbarek, Al Di Meola, Herbie Hancock … Po prelomu tisočletja se je posvetil solo karieri s svojo skupino The ScOpe, s katero prihaja k nam. Seun Kuti je nigerijski afrobeat saksofonist, ki skupaj s skupino Egypt 80 uspešno nadaljuje izročilo svojega slavnega očeta Fele Kutija.”

Veselijo se tudi obiska funk očaka Freda Wesleya, ki je med drugim oder delil z legendami, kot so Count Basie, Ray Charles in James Brown. Pri slednjem je bil ključni član zasedbe in boter nekaterih njegovih največjih uspešnic. Jazz Lent bodo zaključili s še enim premiernim nastopom: prvič bomo v Sloveniji gostili ameriškega organista Delvona Lamarrja. S svojo zasedbo Organ Trio (DLO3) bo z virtuoznimi orgelskimi akrobacijami ter s funk, soul in groove ritmi poskrbel za nepozaben zaključek festivala, napoveduje Rukavina.

Vrhuncev toliko kot obiskovalcev

“Program namreč snujemo z mislijo na kar najširši krog obiskovalcev, zato bo vrhuncev verjetno prav toliko, kot bo obiskovalcev. In prav to je tisto, kar želimo: da na festivalu vsak najde pravi dogodek zase in doživi nekaj lepega in nepozabnega. Ob tem velja omeniti tudi kopico mladih ustvarjalcev, ki prav na festivalu dobijo svoj prvo priložnost, da se predstavijo širšemu občinstvu. Med njimi se zagotovo skriva kdo, ki bo ‘highlight’ v prihodnosti, morda že prihodnje leto. Zato prav posebej ne bom imenoval nikogar, a verjamem, da bomo poleg znanih izvajalcev prav vsi odkrili tudi kaj nepričakovanega in novega, kar nas bo popolnoma očaralo. Tudi sam se še po vseh letih festivala z veseljem pustim prijetno presenetiti,” sklene Vladimir Rukavina.