Potem ko v zadnjih dneh narašča število okuženih z novim koronovirusom, smo preverili, kakšno je trenutno stanje v Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca v Mariboru. Kot so nam pojasnili, tudi pri njih številke močno rastejo. V ponedeljek so opravili 239 testiranj s hitrimi antigenskimi testi, od katerih je bilo 143 pozitivnih, še pred enim tednom je bilo od 190 testiranih pozitivnih 100. S slabe polovice pozitivnih primerov se je število okužb v enem tednu povečalo na 60 odstotkov, višje so tudi absolutne številke. Posledično v primerih, ko v laboratoriju niso prepričani v rezultate hitrega testiranja, raste tudi število PCR testov ter pregledov. V okviru zdravstvenega doma na Cesti proletarskih brigad še vedno deluje covid ambulanta.

“Ker gre za že peti sev, smo praktično vsi, ne glede na to, ali smo prebolevniki ali cepljeni, kandidati, da znova zbolimo”

Direktor mariborskega zdravstvenega doma prim. doc. dr. Jernej Završnik, dr. med., spec., ob tem opozarja, da naj se ljudje držijo epidemioloških priporočil. “Le na ta način lahko zmanjšamo širjenje virusa. Če smo imeli pri originalnem wuhanskem sevu zaščito približno eno leto, se je to pri omikronu več kot prepolovilo. Ker gre za že peti sev, smo praktično vsi, ne glede na to, ali smo prebolevniki ali cepljeni, kandidati, da znova zbolimo. Zato je pomembno, da ljudje sami poskrbimo zase.” Zaščitne maske so v zdravstvenem domu obvezne za zaposlene, za bolnike pa priporočljive.

Stroko skrbijo zlasti dolgoročne posledice okužbe z virusom

V nadaljevanju pa Završnik omenja še morebitne dolgoročno posledice okužbe z virusom: “Lahko bi jih primerjali s kajenjem, denimo z eno škatlico cigaret na dan, kar pa vsi vemo, kaj pomeni. Sicer pa bomo lahko o dolgoročnih posledicah okužb sodili takrat, ko bo na voljo dovolj zanesljivih podatkov, tudi o morebitnem porastu kroničnih bolezni in krajšanju pričakovane življenjske dobe. Gotovo pa je, da večkrat kot zbolimo za covidom, slabše je, zato je zelo pomembno, da se ljudje potrudijo, da ne zbolijo.”

Gotovo pa je, da večkrat kot zbolimo za covidom, slabše je, zato je zelo pomembno, da se ljudje potrudijo, da ne zbolijo.

In čemu Završnik pripisuje porast okužb? “Vsi smo se morda preveč sprostili. Danes vemo, da so se v šolah okužbe razširile potem ko maske niso bile več obvezne, poleg tega je omikron zelo nalezljiv. Gre za kombinacijo več dejavnikov.”