Maribor

DNEVNA: Gostinci v Mariboru prilagajajo čas tudi turistični sezoni

Petra Zemljič, 11.08.23 ob 04:00

Preverili smo, kakšni so odpiralni časi nekaterih mariborskih gostiln v poletnem času.

DNEVNA: Gostinci v Mariboru prilagajajo čas tudi turistični sezoni

Gostilne so že stoletja središča druženja, kjer se ljudje zbirajo, da uživajo v okusni hrani, osvežilnih pijačah in prijetni družbi. Od majhnih družinskih restavracij do velikih gostinskih obratov, gostilne so postale pomemben del naše kulturne identitete in načina življenja. Ko se odločamo, kam se odpraviti na obrok ali druženje s prijatelji, je pomembno upoštevati delovni čas gostilne. Preverili smo, kakšni so odpiralni časi nekaterih mariborskih gostiln v poletni sezoni.

Devana Blakaj iz Nane nam pove, da so se prilagodili poletni sezoni. Odprti so dlje časa kot po klasičnem urniku, tudi v času Lenta so bili odprti še dlje. Zdaj pa imamo poletni delovni čas. V torek in sredo so odprti do 22. ure, v četrtek do 23. ure, v petek in soboto do polnoči, v nedeljo in ponedeljek pa do 17. ure.

Gostje so hvaležni

Na vprašanje, zakaj krajši delovni čas v nedeljo in ponedeljek, Devana Blakaj odgovori, da imajo tak urnik že nekaj časa, prilagodili so ga takrat, ko so imeli krizo z ekipo, v času torej, ko je bilo izredno težko dobiti kader. “Zdaj smo stabilni glede kadra, ampak smo ohranili tak urnik. Tudi gostje so se tako navadili. Raje smo skrajšali ponedeljek, da ne bi rabili zapirati v nedeljo, saj se morajo ljudje, ki delajo, tudi spočiti. Stranke nam krajši čas ne očitajo, saj je treba vedeti, da imamo primarni promet v dopoldanskem času. Mislim, da so naši gostje prej hvaležni, da se nismo odločili zapreti vrata v nedeljo, ampak smo raje skrajšali ponedeljek, ko tudi ni takega obiska.”

La pizzeria in Poper med tednom obratujeta do 23. ure, v petek in soboto pa do polnoči. Steakhose Rožmarin ima odpiralni čas med tednom prav tako do 23. ure, v petek in soboto pa do 2. ure zjutraj. Kot nam je navedla Špela Buždon, delovne čase prilagajajo glede na dogajanje, tako so na primer s pričetkom Festivala Lent delovni čas v vseh njihovih enotah že podaljšali za eno uro, odprto so imeli tudi v nedeljo, 23. julija, ko se je v Mariboru začel Olimpijski festival evropske mladine.

Tujci vedo, kdaj je čas za večerjo

Ivan Mesarič iz kavarne Isabella, pravi, da imajo odprto do polnoči, vikende pa podaljšajo do 2. ure zjutraj. “Ta odpiralni čas imamo vedno, ne le poleti, izjema je bila le v koronskem obdobju. Restavracija je sicer odprta do 22. ure. Letos smo po dolgem času spet začeli tudi z dogodki na Poštni ulici in zdaj na polno delamo ta program, zato imamo odpiralne čase temu primerno prilagojene.”

Da je restavracija odprta do 22. ure, se po njegovih besedah turistom ne zdi nič narobe. “Oni jedo v določenih časovnih obdobjih. Zajtrk zjutraj, ko je čas za kosilo, pojedo kosilo, večerjo, ko je čas za večerjo. Bolj smo domačini navajeni na to, da kadarkoli hočeš nekaj pojest, te pač nekdo čaka. Turisti imajo to prehranjevanje bolj razporejeno. Čas med 12. in 14. uro je čas kosila, zvečer od 18. do 22. ure pa je čas za večerjo. Zato je naš čas za kuhinjo kar primeren, težav zaradi tega nimamo. Kar se tiče ponudbe za tujce, je tako, da seveda pogrešajo tisto tipično mariborsko hrano in po moje je to vprašanje tudi za nas Mariborčane, kaj je tipična mariborska hrana. Ko si bomo to bolj jasno odgovorili, bomo tudi bolj jasno postavili ponudbo. Mi ponujamo večino lokalnih produktov na malo moderen in malo tradicionalen način. To gostom tudi ponudimo. Je pa res, da nismo specializirani za tuje gostje, ampak nam je primarno to, da skrbimo za domače goste. Na to smo osredotočeni tudi, kar se tiče hrane.”

Ob nedeljah se zaposleni spočijejo

Tadej Kovačič iz Patrick’s puba je kratek. Pravi, da imajo enak delovni čas že leta in tega ne spreminjajo. Med tednom so odprti do polnoči, ob vikendih pa do enih zjutraj. Kuhinja je med tednom odprta do 23. ure, med vikendom pa do 24. ure. Kovačič tudi ocenjuje, da je delovni čas primeren.

Restavracija Hotela City Maribor je v poletnem času podaljšala čas obratovanja. Medtem ko je kavarna odprta že od 8. ure zjutraj, restavracija od ponedeljka do četrtka odpira svoja vrata opoldne in je odprta do 23. ure zvečer, v petek in soboto pa do polnoči. “Odpiralni čas je primeren, kakšnih želja po daljšem odprtju ni. Nedeljo pa imamo zaprto, ker nimamo veliko povpraševanj. Zato smo se odločili za zaprtje, pa tudi naši zaposleni se lahko takrat malce spočijejo,” nam je dejala Simonida Berisha.