Kot smo že poročali, so se na občini odločili, da zaradi trenutne situacije in energetske krize v prazničnem času ne bodo postavljali mestnega drsališča, saj je le-to velik porabnik energije.

Ker smo v Mariboru ostali brez mestnega drsališča, nas je zanimalo, ali bomo lahko drsali vsaj na drsališču ob Mestnem parku, ki je občanom lani prineslo veliko veselja.

Tudi drsališča ob parku verjetno ne bo

Kot je za nas pojasnil Silvester Gorjup, lastnik lokala Caffe Gallus, ki je lani odprl drsališče skupaj z agencijo Mopa, ga zaradi financ letos verjetno ne bo mogel pripraviti. “Jaz bi z veseljem vsako leto pripravil drsališče, ampak pač sponzorje moram najti. Trenutno se mi javljajo zasebniki in posamezniki, ki bi radi prispevali denar,” je še dodal.

Financiranje 250 kvadratnih metrov veliko drsališče je lani v celoti nosilo podjetje Gallus. Kar je bil velik finančni zalogaj. Vsaj za začetek postavitve bi potreboval od 20.000 do 30.000 evrov za drsališče in elektriko.

Za pomoč se je obrnil tudi na dupleškega župana

Kljub vsemu pa si Gorjup vseeno prizadeva, da bi imeli drsališče kjerkoli v Mariboru: “Privoščimo vsakemu, da ga postavi in privabi ljudi, kot smo mi lani”.

Za pomoč se je obrnil tudi na župana v Dupleku in ga prosil za izposojo drsališča, če ga ne bodo potrebovali. S strani mariborske občine oziroma Zavoda za turizem, ki deluje pod okriljem MO Maribor, lahko pričakuje le pomoč v obliki promocije drsališča, ne pa finančno. “Bil sem na sestanku na zavodu, kjer so mi povedali, da lahko poskrbijo za promocije, reklamiranje. Torej z njihovimi 300 lajki bi oni nam pomagali. Finančno ne, ker ne sodelujejo z zasebniki,” pojasnjuje ter dodaja: “Zato drsališča zaenkrat ne bo.”

Kljub vsem težavam in oviram Gorjup ni izgubil upanja. Tako na nek način upa, da bodo Mariborčanke in Mariborčani stopili skupaj in zbrali denar: “V tem primeru bi dal uporabo drsališča zastonj. Zaračunaval bi samo izposojo drsalk, čelad in pomagačev pri drsanju”.

 

Lani je bil obisk drsališča izjemen

Gorjup je lani za nas dejal, da so na drsanje prihajale družine od blizu in daleč. Ko se je zvečerilo in so se prižgale praznične lučke, pa je idilično vzdušje na led privabilo še več ljudi. Poleg klasičnega drsanja, so se obiskovalci lahko preizkusili tudi v “disko drsanju”. Z najmlajše pa je bila na voljo tudi šola drsanja.