Na Univerzi v Mariboru so danes obeležili 47-letnico obstoja. Posebno pozornost so namenili simbolični inavguraciji rektorja Zdravka Kačiča, ki je junija letos nastopil svoj drugi mandat. Častni doktorat pa so podelili projektantu mostov in viaduktov Marjanu Pipenbaherju, so sporočili z rektorata.

Na slovesnosti je zbrane nagovoril minister za izobraževanje, znanost in šport Igor Papič. “Znanost in visokošolsko izobraževanje sta ključna dejavnika družbenega napredka. Posebej v času zaostrenih podnebnih sprememb, družbenega razslojevanja, erozije demokratičnih standardov in zaostrovanja globalnih konfliktov, je znanost ključnega pomena za odgovarjanje na te izzive,” je izpostavil.

Nagrade so zahvala za izjemen doprinos univerzi

Na dan univerze podeljujejo nagrade in priznanja študentom ter naslova častni doktor ter zaslužni profesor v zahvalo posameznikom za izjemen doprinos univerzi.

Na predlog ekonomsko-poslovne fakultete je postal zaslužni profesor Univerze v Mariboru Miroslav Rebernik, ki je nosilec več pobud na področju ekonomike podjetij in podjetništva. Med temi je prvi Slovenski podjetniški observatorij, ki je na temelju statističnih in računovodskih podatkov omogočil vpogled v stanje na področju malih in srednje velikih podjetij v Sloveniji in ga umestil v širši evropski kontekst.

“Dobra univerza je živ organizem, ki sobiva z okoljem, se mu prilagaja in istočasno vpliva nanj. V tem sobivanju je, poleg nujnega smiselnega raziskovanja, njena ključna naloga, da izobrazi in vzgoji svobodomiselne in kritično razmišljujoče posameznike, ki bodo s svojo ustvarjalnostjo in podjetnostjo znali in hoteli prispevati k odgovornemu družbenemu napredku,” je ob prejemu naziva povedal Rebernik.

Najvišje priznanje, častni doktorat, ki ga podeljujejo za izjemne in vrhunske dosežke, zasluge za razvoj in delovanje Univerze v Mariboru ter večanje njenega ugleda, je na predlog fakultete za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo prejel Marjan Pipenbaher. Med drugim je projektiral Pelješki most, ki je eden od petih največjih mostov v Evropi.

Letošnji nagrajenec je znan tudi po Evropi in izven nje

“Ime Marjana Pipenbaherja ni poznano le v Sloveniji, ampak tudi drugod po Evropi ter tudi izven nje, saj je prejemnik velikega števila domačih in mednarodnih nagrad in član pomembnih domačih in mednarodnih strokovnih organizacij in združenj, med katerimi je potrebno omeniti predvsem inženirsko akademijo Slovenije. Njegove vrline, kot so izjemna sposobnost, lastno znanje, ki ga nenehno nadgrajuje, vztrajnost ter neomajna volja, so mu omogočile preboj med najelitnejše projektante v Evropi, ki imajo dostop do najzahtevnejših projektov bodisi v vlogi projektanta ali revidenta,” so sporočili z mariborske univerze.

Pipenbaher je povedal, da mu pomeni prejem naslova častni doktor še večjo zavezo, da kreativni duh, inventivne ideje in zagnanost prenaša na svoje mlajše kolege inženirje in študente. “Slovenija je majhna dežela, zato še kako potrebuje vrhunsko znanje, inventivnost ter predvsem pogum za preboj na vseh področjih,” je dejal.

Naziv najboljši študent Univerze v Mariboru v študijskem letu 2021/22 je že pred dnevi prejela študentka Pravne fakultete Univerze v Mariboru Živa Šuta. Drugo uvrščeni je bil študent fakultete za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo Nejc Novak, tretje mesto pa je pripadlo študentu fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Martinu Domajnku.

STA