V UKC Maribor nameravajo posekati enajst dreves, ki rastejo v parku za ginekološko kliniko, poroča Večer. Tja bi radi namreč postavili kontejnersko covid bolnišnico.

Odločitev je zelo razburila zaposlene

Omenjen park je dejansko edina večja zelena površina znotraj UKC Maribor. Zato ga zaposleni, obiskovalci in pacienti pogosto uporabljajo za kratek oddih in umik v senco med iskanjem svežega zraka. Park ima enajst dreves in več gromovnic, njegova starost je ocenjena na več kot 60 let, navaja Večer.

Direktor UKC Maribor Anton Crnjac je sicer že nekaj časa nazaj napovedal, da bodo septembra postavili kontejnersko covid bolnišnico, za katero bi naj odšteli okoli pet milijonov evrov. Za lokacijo je dejal, da bo med anatomskim inštitutom, ginekološko stavbo in infekcijskim oddelkom. Kot se je izkazalo pa to zajema posek parka. 

Zaposleni na UKC Maribor, sploh na Kliniki za ginekologijo in perinatologijo so ob odločitvi razburjeni in so se za strokovno mnenje obrnili na arboristko Tanjo Grmovšek ter njeno oceno poslali vodstvu bolnišnice in svetu zavoda. Strokovnjakinja je pristojne pozvala, da naj parka ne uničijo, temveč zasadijo tam še več dreves. Ob tem je predlagala, da lahko kontejner umestijo v skrajno severno območje, kjer je sicer tudi skupina odraslih črnih borov, vendar bi bila njihova odstranitev manjšega pomena, kot če odstranijo drevesa iz parka.

Končna odločitev še ni sprejeta

Ocena arboristke je, da so bila drevesa sajena v 60. letih prejšnjega stoletja, za veliko rdečelistno bukev, ki jo še posebej izpostavlja, pa meni, da je še starejša. Naredila je tudi oceno njene vrednosti in ta (brez okoljske vrednosti) znaša kar 48.680 evrov. Arboristka ugotavlja, da UKC za rastline ne skrbi prav vestno, neuradno poroča Večer. Več dreves bi naj potrebovalo vzdrževalne ukrepe.

Vodstvo je sicer za Večer dejalo, da še ni določena točna lokacija in da še iščejo “najbolj ugodno rešitev, ki bi predstavljala predvsem najmanj škode za bolnišnico in hkrati največ koristi za bolnike.” Pri končni odločitvi bo ključna predstavitev projekta na ministrstvu za zdravje. Tam se bo odločitev tudi sprejela.