Pohorje ponuja poleti veliko možnosti za rekreacijo, bodisi peš bodisi s kolesom. Vsak pa kolesa zagotovo nima doma, zato je še kako dobrodošlo, da imamo v Mariboru pod Pohorjem možnost izposoje koles, tudi e-koles. Kot je za nas pojasnil Iztok Kvas, ki vodi kolesarski park Bike Park Pohorje, ponujajo svojim strankam izposojo koles za kolesarski park kot tudi izposojo električnih koles.

“Imamo dve vrsti električnih koles, prednjevzametena in polnovzmetena električna kolesa, ki so namenjena za različno uporabo, bodisi na Pohorju bodisi v mestu pa tudi v okoliških gričih, ovinkastih cestah in podobno,” je dodal. Skupno je na voljo okoli 20 koles. Imajo pa tudi nekaj otroških e-koles.

Kolesarska šola, vodenja, izposoja zaščitne opreme …

Iztok Kvas s svojo ekipa ne nudi le izposoje e-koles, ampak tudi kolesarske ture, ki jih organizirajo tako za posameznike kot tudi za skupine. Stranke pa imajo na voljo tudi vodenja ter kolesarsko šolo, ki je namenjena tako otrokom kot tudi odraslim.

Poleg klasične kolesarske šole imajo tudi posebno šolo e-kolesarjenja.

Uporabnikom pa ponujajo tudi vodiča, če gredo prvič na Pohorje: “Pametno je. Mi strankam to seveda svetujemo, ni pa obvezno. Lahko pa damo tudi nasvete, ko gre nekdo prvič.”  V sklopu svetovanja pojasnijo strankam tudi, da se z električnimi kolesi ne morejo spuščati po kolesarskem parku, saj so ta kolesa bistveno težja in imajo zaradi tega daljšo zavorno pot. “Ta kolesa so namenjena kolesarjenju po Pohorju, kar pomeni, da lahko greš od vznožja čez katero od gozdnih poti,” je dodal Kvas. Različne trase imajo opisane na spletni strani Bike parka Pohorje.

Ob električnih kolesih nudijo tudi izposojo čelade, pri večjih skupinah imajo na voljo tudi električno pumpo. Tako so kolesa hitreje napolnjena. Nudijo pa tudi celotno podporo, v primeru okvare: “Če se zgodi okvara pridemo z džipom in pripeljemo novo kolo ali pa pokvarjeno kolo popravimo na licu mesta”.

Tudi z e-kolesi lahko naredimo nekaj za našo fizično pripravljenost

Kvas je za nas pojasnil, da je v letošnji sezoni zanimanje za izposojo električnih koles izjemno naraslo, bistveno bolj kot za kolesa za spust in po kolesarskem parku. Narašča pa tudi zanimanje za team building programe za podjetja: “Električna kolesa marsikdo izkoristi za druženje, saj omogočajo tudi tistim, ki niso v najboljši formi oziroma ne kolesarijo vsak dan, da z e-kolesom brez večjih naporov doživijo lepote na Pohorju.”

Veliko je takih posameznikov, ki izposojo e-koles izkoristijo kot enkratno izkušnjo. Je pa letos veliko tistih, ki se zaradi dobre lanske izkušnje vračajo.

Uporaba e-kolesa pa ne pomeni, da uporabniki ne naredijo nič za sebe. Vsak kolesari na ta način, da najboljše izkoristi svojo fizično pripravljenost do tiste meje, ki jo seveda ima, in na ta način naredi nekaj zase in za svoje telo.