Maribor

ANKETA: Ali se vam zdi primerno, da bodo nadarjeni mladi ostali brez štipendij?

Uredništvo , 28.08.23 ob 11:06

Nad novico, da Mestna občina Maribor ne bo podeljevala štipendij nadarjenim dijakom in študentom, so bili šokirani mnogi. Oglasili so se tudi Socialni demokrati Maribor.

ANKETA: Ali se vam zdi primerno, da bodo nadarjeni mladi ostali brez štipendij?

Kot smo poročali včeraj, je v javnost pricurjala novica, da Mestna občina Maribor ne bo podeljevala štipendij za nadarjene dijake in študente za šolsko leto 2023/24. Nad novico so bili šokirani mnogi, oglasili so se tudi Socialni demokrati Maribor, ki v svojem sporočilu za javnost pozivajo župana Mestne občine Maribor Sašo Arsenoviča, da prekliče svojo odločitev, da se javni razpis za štipendiranje nadarjenih dijakov in študentov za šolsko leto 2023/2024 ter javni razpis za štipendiranje dijakov srednjega poklicnega izobraževanja za šolsko leto 2023/2024 v letu 2023 ne objavita.

Ali se vam zdi primerno, da je občina porabila milijone javnih sredstev za OFEM, za štipendije pa nima?

  • Ne. (90%, 790 glasov)
  • Da. (7%, 63 glasov)
  • Ne vem/Vseeno mi je. (3%, 27 glasov)

Vseh glasov: 880

Loading ... Loading ...

”Nesprejemljivo je, da v času velikih podražitev, ko se razlika v prihodkih med premožnejšimi in ostalimi povečuje, ko so neenakosti tudi v Mariboru vedno večje, ko se v 190 milijonov evrov visokem mestnem proračunu zagotavljajo velika sredstva za ureditev javnih površin »tudi okrog županovih in podžupanovih nepremičnin«, Mestna občina Maribor ne zagotovi v povprečju na posameznika 180 evrov mesečne štipendije za nekaj deset dijakov in študentov,” so zapisali v svojem pozivu.

Kot kandidat za župana obljubljal ravno nasprotno

Opozorijo, da je prav Arsenovič novembra 2022, kot kandidat za župana v letih 2022-26, v svoj volilni program za vsak dan boljši Maribor zapisal »Povečali bomo sredstva za štipendije za nadarjene dijake in študente z namenom zagotavljanja in vračanja najsposobnejših kadrov v mesto«. Sedaj pa je bila javnost seznanjena, da je občina zaradi ”težke likvidnostne situacije sprejela odločitev, da se Javni razpis za štipendiranje nadarjenih dijakov in študentov za šolsko leto 2023/2024 ter Javni razpis za štipendiranje dijakov srednjega poklicnega izobraževanja za šolsko leto 2023/2024 v letu 2023 ne objavita”.

”Neozirajoč se na svojo obljubo pred volitvami in na odločitev mestnega sveta, ki je s sprejemom proračuna MOM za leto 2023 podprl štipendiranje dijakov in študentov, župan s preklicem štipendiranja samovoljno in avtoritativno mladim deli nove zaušnice.”

Kot še nadaljujejo se stranka zaveda, da je situacija likvidnostno zapletena, a hkrati opažajo, da ni videti, da bi župan varčeval pri vlaganjih v javne površine »tudi okrog svojih in podžupanovih nepremičnin«, da je zagotovil dodatna sredstva za podražitve gradbenih projektov ter podprl zagon Mednarodne šole, ki jo mora mestni proračun izdatno financirati.

”Maribor ni zgolj mesto premožnih ljudi. Na razvoj mesta in regije ne vplivajo zgolj slednji, kot to očitno verjame župan. Tisto, kar dela Maribor močnega in razvitega, so čisto vsi Mariborčani povezani v skupnost, katera (po)skrbi za svoje člane. Danes se številne družine zaradi podražitev vedno težje prebijejo skozi mesec. Nadarjeni dijaki in študenti ne izhajajo zgolj iz premožnejših družin, ki jim nepridobitev štipendije ne bo ogrozila njihovega izobraževanja. Prav zato je mestni svet podprl štipendiranje dijakov in študentov, ker se zaveda pomena vlaganja v naše talente in, da prepreči neizkoriščenost potencialov tistih mladih, katerim starši zaradi finančnih zmožnosti tega ne morejo zagotoviti,” še zapišejo.