V Mestni občini Maribor v okviru javno-zasebnega partnerstva s podjetjem Europlakat, ki je v mestu vzpostavil sistem souporabe koles MBajk, postavljajo nove nadstrešnice na avtobusnih postajališčih, kjer jih do zdaj ni bilo ali pa so bile dotrajane ali neprimerne. V tem okviru bo postavljenih skupno 50 novih avtobusnih nadstrešnic.

Pod streho

Nadstrešnice bodo med drugim postavili v Rošpohu, Kamnici, Pekrah, Malečniku, Trčovi, Zrkovcih in pri vhodu na Pokopališče Dobrava.

Nadstrešnice se postavljajo v okviru pogodbe o javno-zasebnem partnerstvu s podjetjem Europlakat, ki v okviru pogodbe financira stroške dobave in postavitve nadstrešnic ter gradbena dela za ureditev obstoječih avtobusnih postajališč (temelji, tlakovanje, taktilne označbe),” so danes sporočili z občine.

Ta financira stroške celovite ureditve postajališč, kjer bodo nove nadstrešnice postavljene, kot so robniki, urbana oprema, asfaltiranje in postavitev kolesarskih stojal.

V sodelovanju s Fakulteto za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo Univerze v Mariboru ter trgovskim centrom E.Leclerc pa je občina v sklopu letošnjega Evropskega tedna mobilnosti uvedla novo pilotno linijo javnega mestnega potniškega prometa, po sistemu Park and Ride.

S parkirišča pred trgovskim centrom E.Leclerc na Teznem bo tako do 30. septembra obratovala hitra brezplačna avtobusna linija do središča mesta.

Namen projekta je razbremenitev najbolj prometno obremenjene ceste v mestu z uporabo trajnostnih prometnih sredstev, potnikom pa zagotoviti kakovostno storitev potovanja brez stroškov parkirnin in goriva, poudarjajo na občini.

STA