Lokalno

Maribor z okolico še vedno ogrožen, iz Avstrije prihaja velika količina vode

Uredništvo , 04.08.23 ob 14:30

Za severovzhod Slovenije še vedno velja najvišja stopnja nevarnosti.

Maribor z okolico še vedno ogrožen, iz Avstrije prihaja velika količina vode

Močno deževje in zelo visok vodostaj Drave na širšem območju Maribora že od jutra povzročata težave. V Dupleku, Staršah in na območju občine Maribor so se sirene že oglasile. V Malečniku in Melju so ceste že od dopoldanskih ur pod vodo, zaprt je tudi Malečniški most. Po napovedih Arsa pa v ta del najhuje šele prihaja.

Ob 14.15 je pretok reke Drave 1.605,3 kubičnih metrov na sekundo. Povprečen pretok je okoli 600 kubičnih metrov, rekorden pretok pa je bil leta 2012 s 2.900 kubičnih metrov na sekundo.

“Po poplavah leta 2012 je bilo dogovorjeno, da avstrijska stran, družba Verbund, zagotovi predpraznjenje akumulacijskih jezer v času napovedi visokovodnih valov. To se je v tem primeru tudi zgodilo,” je danes pojasnil hidrolog Janez Polajnar iz Arsa.

Računati moramo na še več vode

Kot je dejal Polajnar, so dobili informacijo iz avstrijskega upravljalca hidroelektrarn, da nameravajo še dodatno povečati pretok Drave na 1300 kubičnih metrov na sekundo na mejnem profilu, k temu pa moramo prišteti še lokalne pritoke v Sloveniji. Tako v spodnjem toku dolvodno od jeza Markovcev pričakujejo pretok Drave tudi preko 2000 kubičnih metrov na sekundo“To je izredno veliko, že skorajda podobno tisti količini, kot je bila leta 2012,” je dejal Polajnar. To je sicer usklajen manever, pomirja hidrolog Janez Polajnar, a dodaja: “Računati pa moramo še na več vode.”  Prav tako poplavlja reka Mura, zaenkrat znotraj protipoplavnih nasipov.

Umirjanje razmer tako lahko pričakujemo šele v prihodnjih dneh. Kot je napovedal Gregorčič, bodo v soboto padavine slabele od zahoda, v noči na nedeljo bodo povsod ponehale. V nedeljo bo Slovenijo sicer prešel še en frontalni pas ploh in neviht, a takrat resnih posledic ne pričakujejo. “Čeprav smo pozorni, ker letos vsaka motnja povzroči rajši več nevšečnosti kot manj,” je poudaril.