Rajzefiber danes pričenja s tridnevnim festivalom sprehodom, ki ga bodo tokrat izpeljali osnovnošolci in dijaki.

Ste se kdaj vprašali, kako naše mesto vidi mularija, tista osnovnošolska in morda tudi kako leto starejša? Pripravite se na Festival sprehodov 5.1, sveže preoblečeno verzijo Rajtefibrovih sprehodov, kot jih morda že poznate.

Letos se je peti Festival sprehodov odvil spomladi. Takrat smo imeli tudi “šolski dan”, in ker se je dobro prijel, smo se odločili pripraviti novo verzijo 5.1, kjer vas bodo vodili otroci oziroma mladi,” o tridnevnem festivalu pove Vid Kmetič, gonilna sila Rajzefibrovih sprehodov.

Veliko interesa

Za jesensko serijo sprehodov je Rajzefibrova ekipa pripravila razpis, sprehodi, ki jim bomo priča od 29. 9. do 1.10. pa so nastali po predlogih osnovnošolcev ter učencev Višje šole za gostinstvo in turizem.

Na festivalu sodelujejo OŠ Janka Padežnika, OŠ Draga Kobala, OŠ Franceta Prešerna, OŠ Malečnik, KUD Coda ter Višja strokovna šola za gostinstvo in turizem.

Že danes se boste lahko prepustili spretnim rokam in hitrim mislim otrok iz sedmih in osmih razredov, pa tudi malo starejših.

Na sprehode se je dobro prijaviti, kar lahko storite preko spletne strani, telefonske strani in facebook profila. Strumna ekipa Rajzefibra že pridno zbira prijave in za zdaj so zelo zadovoljni z odzivom. Predvidevajo, da bodo posamezne ekipe sprehajalcev štele okrog 30 ljudi, zato pohitite s prijavo.

Za zdaj računajo, da bodo deževale le prijave in bo vreme zdržalo

Prijave so precej dobre, predvsem glede na vremensko napoved,” pove Kmetič in nadaljuje: “Če bi bilo vreme res slabo, se sicer zna zgoditi, da vsi sprehodi ne bodo mogoči ob zdaj določenih terminih. Jih pa ne bomo odpovedali, kvečjemu prestavili na kasnejši termin. O tem bomo zainteresirane seveda obvestili.”

In kaj nas v teh treh dneh čaka?

Mladi so tokrat pripravili sedem različnih sprehodov, prvega celo v angleščini, da bo zanimiv tudi za tuje turiste. Začeli bodo s temnejšimi časi mariborske zgodovine, ko so še sodili čarobnicam, pokukali v zakulisje železničarske kolonije, vas popeljali po Studencih. Za sprehod z naslovom Zgodbe Maribora so baje navdih dobili pri mariborski legendi Tonetu Partljiču, pripravili so tudi sprehod v narečju (To so bili asi).

Festival bo sklenil sprehod Rock˙n roll Maribor, ki menda obeta tudi glasbene vložke, vendar Kmetič o bolj podrobnih informacijah ostaja skrivnosten. In prav je tako, sprehode je namreč treba doživeti in ne le poslušati o njih.